Срби у Француској одали почаст краљу Александру Првом

Уз присуство високих званичника Републике Србије, Амбасаде Републике Србије из Париза и представника Српске православне цркве, у Марсељу је служен помен витешком краљу Александру Првом на месту где је трагично скончао свој живот 1934. године, у својој 46. години.

Церемонија је започела у старој луци, на месту где се витешки краљ Александар искрцао тог 9. октобра 1934.

Владика западноевропски господин Јустин је служио помен заједно са оцем Гораном Илић Бенке из Витрола и оцем Игором Вујисићем из Нице. Након тога се приступило полагању венаца испред комеморативне плоче заједно са министарком Милицом Ђорђевић Стаменковски и министром без портфеља Ђорђем Милићевићем, потом Амбасадорком РС у Паризу госпођом Аном Хрустановић и конзулком госпођом Анђелком Шимшић. Представници француске власти међу којима је био и префект региона Кристоф Мирман, су у обраћању присутнима указали још једанпут на значај српско-француског пријатељства. Кратак коктел је уследио у згради префектуре у којој је краљ транспортован након пуцњаве.

Организацији ове церемоније су допринеле четири српске допунске школе са југа Француске (Ница, Кан, Сен Рафаел и Марсељ). Ученици су употпунили дан пригодним културно-уметничким програмом у просторијама Српске православне цркве у Витролу чији су представници били задужени за послужење и пријем гостију. Такође се испред места атентата чуо хор наше дечице (химна Србије и Тамо далеко).

"Коло српских сестара" из Нице је такође учествовало својим певањем, а поред њих уживало се у фолклорним играма КУД "Алка" из Кана.

Представљена је и књига о краљу Александру која је писана специјално за ову прилику "Витешки краљ Александар Први, атентати и ађутанти", цртице из прошлости.

Овим окупљањем Срби са југа Француске су дали још један допринос култури сећања што треба да буде задатак целе наше заједнице, али и сваког појединца.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи