Патријарх Порфирије у Нијагара Фолсу

Област Нијагариних водопада је и велики српски центар. Све то потврђују споменици највећем српском научнику Николи Тесли који се налазе и на канадској и на америчкој страни, као и црква Светог Ђорђа у канадском граду Нијагара Фолс. 

На пространом имању окупља се на хиљаде чланова српске заједнице. Патријарх Порфирије посетио је цркву Светог Ђорђа у пратњи другог свештенства.
У друштвеној згради погледао је и мурал са елементима из историје овдашњих Срба.
 
Свештеник Станко Антић каже: "Ово је једно од највећих имања које поседује Српска православна црква на читавом дијелу Северне Америке. Иначе, ова црква је основана 1954. године."
На само неколико минута одатле су чувени Нијагарини водопади који привлаче милионе туриста из целог света. А у центру свега је Теслин споменик, који је српски патријарх први пут имао прилику да види.
 
Патријарх каже: "Први пут сам уопште у Канади, и наравно први пут код споменика и овде на овим водопадима." На питање какви су му утисци, патријарх Порфирије каже да је по себи јасно, да је то једно од светских чуда, дар Божији.
 
Од Александра Пантелића који је био иницијатор идеје за изградњу споменика, сазнајемо више детаља.
"Расписали смо конкурс и комитет је изабрао овај споменик да га правимо овде. Лест Рајдер је био победник нашег конкурса. Дринка Радованчевић је била друга на нашем конкурсу и тај споменик је подигнут на аеродрому Тесла у Београду."
 
Иначе, и висока кула, Скајлон Тауер, највећа атракција у граду, је у власништву овдашње српске породице Јерић.
 
Нијагарини водопади су једна од најчувенијих тачака на свету где је годинама радила хидроцентрала, која је прорадила управо захваљујући једном Србину, Николи Тесли. Зато је ту споменик који надгледа водопад на граници Америке и Канаде. Захваљујући Николи Тесли се пуно чуло за Нијагару и за ову централу а ево сад је овај део Канаде посетио и његова светост патријарх српски  Порфирије.
субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи