Министар Ђорђе Милићевић у Пакленици

Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен да прати стање, предлаже мере и учествује у координацији активности у области односа Републике Србије са дијаспором присуствовао је манифестацији „Дани изворне културе “ у Пакленици у Хрватској, одржаној поред темеља порушене цркве Пресвете Богородице.

Обраћајући се присутним гостима министар је изразио задовољство што ова манифестација постаје традиционална и похвалио је напоре домаћина не само да сачувају наше наслеђе, већ и да га пренесу на нове нараштаје.

„Поносан сам на вас, који упркос прошлости, гледате у будућност, у правцу напретка, нашег јединства и бољег живота. Желим да вас охрабрим и поручим да сам ту за вас, не само као министар Владе Републике Србије, већ у име целе владе, нашег председника и свих институција Србије. Обавеза Србије ће увек бити да вас подржи, помогне и заштити. Од вас тражимо само јединство и љубав према нашој домовини“, рекао је министар.

Он је подсетио да ово није његова прва посета Пакленици, јер је недавно на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића већ посетио овај крај, као и да се данас виде конкретни резултати те посете.

„Овај храм је права слика страдања којем смо били изложени. Безумно разарање иза којег стоји само мржња, деценије занемаривања наше цркве која је била и остала место нашег сабирања. Али нека овај храм буде и слика нашег будућег напретка. Направљен је први корак, онај који је и најтежи. Хајдемо сада да учинимо све да у времену пред нама обновимо овај храм, као што ћемо обновити и јачати наше везе, наше јединство, нашу позицију истине и жеље за миром. У томе ће Србија помоћи, на то можете рачунати.

Министар Милићевић је истакао да је свака посета нашим сународницима у Хрваткој и прилика за разговарамо о помирењу, толеранцији и суживоту. „Ове вредности нису само речи, оне су основ сваког здравог друштва. У свету који се често суочава с изазовима, с конфликтима и неспоразумима, важно је да се сетимо да су разумевање и прихватање различитости кључни за наш напредак“,  додао је.

„Наслеђе прошлости нам не дозвољава да заборавимо. Садашњост нам још увек не дозвољава да се слажемо. Али будућност нам не дозвољава да не разговарамо и да не урадимо све што је у нашој моћи да донесемо трајни мир у овај регион, да учинимо све да нормализујемо односе, јер вама који сте данас овде је то потребно. Нормалан живот у којем вас нико неће малтретирати због презимена, вере или музике коју слушате. Нормализација због вашег живота је наша обавеза и Србија, предвођена Александром Вучићем, чини и чиниће све да у томе успемо. За то нам треба јака Србија и пре свега јединство свих нас, где год били. Треба нам нормализација односа и јединство како бисмо већ за коју годину овде славили обнову овог храма“, закључио је министар.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи