Прослава Дана Српског јединства, слободе и националне заставе у Грацу

Аустријски савез српских фолклорних удружења (АССФ) уз велики број високих званица, делегата друштава, гостију и чланова Савеза Срба Штајерске и културно уметничких друштава из Граца прославио је Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

После Салцбурга, Фелдкирха и Клагенфурта и поред врло тешких временских улова ових дана у Аустрији, по четврти пут, сада већ традиционално, уз интонирања државне химне Републике Србије од стране хора из Граца, подигнута је српска застава.

На самом почетку свим присутнима обратили су се председник АССФ Александар Саша Станковић, Амбасадор Србије при међународним организацијама проф. др Жарко Обрадовић, председница бечке општине Маргаретен маг. Силвија Јанковић, затим и представници Социјал демократске партије Америса Бајрић, задужена за комуникацију и повезивање мигрантских удружења и Социјалистичке омладине Граца Ален Плавотић, као и председник Савеза Срба у Штајерској Горан Јовић.

У својим обраћањима сви говорници наглашавали су значај слободе и јединства, као и сарадње по многим питањима који се тичу живота и рада, али и политичке партиципације како у држави Аустрији, тако и у матици.

Александар Станковић је честитао свима празник и у свом обраћању нагласио колико је битно да будемо јединствени у свему и да сачувамо слободу коју су многи наши претходници, али и преци својим животом платили. Такође је нагласио да је битно да Срби данас активно приступе политичком живот у Аустрији како би остварили и сачували своја права и слободе.

"Не прослављамо ми данас само државни празник, већ и неку врсту заветне Славе из разлога што од јединства и слободе немамо ништа вредније, а сада нам је јединство потребно више него икада. Ови појмови се у данашње време некако олако схватају и превише подразумевају, толико да су људи заборавили шта они значе и колико су нам битни, а посебно како се јединство и слобода брзо губе“, рекао је Станковић и додао „Захваљујемо се од срца Влади Републике Србије, а посебно министру без портфеља у Влади Републике Србије задуженом са координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђу Милиђевићу и његовом тиму који су препознали нашу жељу, вољу и потребу и подржали наш пројекат - прославу Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Грацу ове године", рекао је Станковић.

Иначе, у наставку програма манифестацију су уприличили и фолклорни ансамбли, као и солискиње КУД-ова „Свети Сава“, „Коло среће“ и „Бројаница“ из Граца који су акценат приредбе ставили на Косово и Метохију из солидарности са нашим народом који се налази у врло тешкој ситуацији, што је у свом обраћању нагласио и амбасадор Жарко Обрадовић.

Манифестацију је затворио хор из Граца песмом „Ој, Србијо мила мати“, а у наставку је после свечаног ручка одржана редовна изборна скупштина АССФ на којој су разматране бројне актуелне теме и изабрана нова управа.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи