Гудрун Куглер (ÖVP) тражи да српски језик постане самосталан у Аустрији

Председница посланичке групе пријатељства Аустрија - Србија у Савезном парламенту Републике Аустрије, Гудрун Куглер (ÖVP), покренула је званичну иницијативу да се језици у оквиру БХС (босански/хрватски/српски) језика раздвоје и да сваки од њих постане самосталан. Куглер је прва аустријска политичарка на државном нивоу која је покренула ово, за српску заједницу у Аустрији, посебно важно питање.

"Израз БХС крије више од чисто лингвистичке дебате. Свака особа има посебан однос према својој земљи порекла, својој култури и свом језику. Рушити овај однос аргументом језичке сличности и под изговором промовисања интеграције је непоштовање и занемарује културне особености дотичних земаља", каже Куглер.

"Многи Бошњаци, Хрвати и Срби живе у Аустрији – сви у вези са својом земљом порекла коју с правом желе да одрже. Они и њихова деца имају право на самосталну наставу на свом матерњем језику. То је оно чему сам посвец́ена. Срећни смо што међу нама имамо људе босанског, хрватског и српског порекла: Хвала вам за све што радите у Аустрији", истиче ова аустријска посланица.

Гудрун Куглер, активно подржава српску заједницу у Бечу и чест је гост на манифестацијама и догађајима. Почетком године, присуствовала је пријему поводом Српске нове године који је организовала Заједница српских клубова у Бечу. Са председником своје странке, аустријским канцелорм Карл Нехамером, била је гост на и Светосавском балу у Хофбургу.

Поводом 8. марта, у Савезном парламенту угостила је пословне успешне Српкиње у Аустрији. Куглер је присуствовала и смотрама српског фолклора дијаспоре и организвала посете српских представника Савезном парламенту Републике Аустрије како би се упознали са радом ове институције у земљи у којој живе.

Сви који желе, на предстојећим парламентарним изборима који се у Аустрији одржавају 29.септембра, могу дати свој глас предности Гудрун Куглер у Бечу, а у општинама Флоридсдорф (Флоридсдорф, 21. округ) и Донауштат (Донаустадт, 22. округ), тако што ће на свом гласачком листићу заокружити њено име.

Иначе, у Аустрији живи око 300.000 људи српског порекла од којих само око 200.000 у главном граду Бечу. Право гласа на предстојећим парламентарним изборима у алпској републици имају сви грађани са аустријским држављанством, а гласање је могуће и путем поште.

среда, 11. септембар 2024.
22° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи