Дани Николе Тесле у Чикагу

Теслина научна фондација (ТНФ), са својим главним огранцима у САД и Србији, организује по први пут у Чикагу конференцију „Дани Николе Тесле“ од 13. до 15. септембра на више локација у овом најбројнијем српском граду у читавој дијаспори.

Ове године ТНФ слави 20 година постојања и преданог рада на промовисању лика и дела Николе Тесле, америчког научника српског порекла, током којих је одржан велики број годишњих конференција у Њујорку и Београду, изложби од Френклин института у Филаделфији до градова у Србији и Републици Српској, постављених преко 35 биста Николе Тесле од којих је последња реализована уочи овогодишњег Видовдана у Грачаници на Косову и Метохији, и небројено сусрета заљубљеника у Теслин рад организованих кроз мрежу Никола Тесла клубова.

Главни програм тродневне манифестација ће бити одржан у суботу, 14. септембра, са почетком од 11.30 сати, у хали Саборног храма на Редвуд драјву у Чикагу, који ће отворити Никола Лончар, председник и Нада Мартиновић, потпредседник ТНФ, током кога ће бити представљени актуелни радови истакнути српских научника и инжењера, али и других појединци из Матице и дијаспоре који се баве неговањем српске културе и нашег идентитета.

Од 18 часова ће бити одржан културно-уметнички програм у оквиру кога ће се представити оперска певачица Слађана Сарић, глумац Игор Обрадовић, афористичар Миленко Шишарица, песник Милутин Глоговац, деца Драмског позоришта у Чикагу, певач Алија Далиповић, глумац Дејан Јелача и гитариста Бранко Алексић. Од 19.30 до поноћи учесницима и гостима конференције ће се песмом представити Славица Момаковић Миљановић, добитник Теслине награде за неговање изворне српске народне музике и Зоран Радовановић на клавијатурама.

Дан раније, у петак, 13. септембра, од седам часова поподне ће бити отворена изложба слика посвећена једном од највећих српских и светских научника и у наредна три дана ће заинтересовани моћи да виде дела сликарки Иване Милијев, Биљане Глоговац, Гордане Миливојчевић и Кристине Станек и представљање рада Теслиног музеја о којем ће говорити др Милена Татић Бајић и Никола Лончар.

Трећи дан манифестације "Дани Николе Тесле" у Чикагу (недеља, 15. септембар, од 13 часова) је резервисан за „Сусрет Теслиног народа“ на којем ће истакнути чланови српске заједнице, међу којима ће бити Стојан Стевановић из швајцарског удружења „Корени“, Саво Митровић и Миодраг Кораћ из Немачке, Душан Магазин испред Удружења „Херцеговци“, Љубинко Шпегар из „Прела“, Стеван Докић из Удружења Крајишници, Петко Петковић испред хуманитарне организације „Срби за Србе“, Жељко Живак, представник Удружења Срба Републике Српске у Чикагу, као и представници Српске народне одбране и Српске братске помоћи из Чикага, разговарати о начинима сарадње и умрежавања српских организација из Матице и расејања.

Нешто раније, од 11 часова, писац Маја Цветковић Сотиров ће одржати литерарну радионицу за децу, ученике црквене школе Саборног храма у Чикагу.

Промоцију књиге "Чаробни једрењак“ Маја Ц.С. (што је њено уметничко име) ће одржати и у хали Српске народне одбране од 18 часова. У чарима ове књиге о Тесли ће у понедељак, 16. септембра, од 14 часова, моћи да уживају ученици српске школе Свети Сава у Милвокију.

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару