Златна медаља Александра Дубчека Виктору Лазићу и Небојши Кузмановићу

У Словачкој су Виктору Лазићу, председнику Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат и Небојши Кузмановићу, директору Архива Војводине, уручене Златне медаље Александра Дубчека (1921 – 1992) за заслуге на пољу културе, унапређења међународне сарадње и хуманитарних активности.

Ову престижну награду додељују Удружење словачких великана а уручио ју је председник овог Удружења др Јозеф Шкултети.

"Награда је додељена Виктору Лазићу због активности у култури и унапређењу међународних односа, активности које имају светски значај", изјавио је Јозеф Шкултети. "Небојша Кузмановић је добио награду као наш вишегодишњи сарадник који је много учинио за развој српско-словачких веза, а уз његову подршку управо је у Словачкој у току изложба Архива Војводине о страдању Срба и Словака у Другом светском рату у Србији".

Виктор Лазић (1985), адвокат и књижевник, основао је Удружење Адлигат које је сакупило два милиона књига, направило засебне збирке о 150 земаља, сачувало 121 легат значајних личности Србије, Европе и Света и поклонило скоро милион књига другим институцијама. Лазић је такође аутор седам путописних књига, аутор и организатор више десетина изложби и предавања одржаних на шест континената.

Др Небојша Кузмановић (1962), аутор, уредник и друштвено-политички радник, докторирао је на тему "Српско-словачке књижевне и културне везе у доба романтизма". Учесник је великог броја научних скупова и конференција, значајно је унапредио рад Архива Војводине.

Награда је додељена на прослави осамдесетогодишњице Словачког народног устанка 1944. године, када су словачке партизанске јединице широм земље напале окупационе немачке власти. Ово је један од најзначајнијих словачких државних празника.

Златне медаље су исковане у Кремници, једној од најпознатијих европских ковница медаља и новца са вишевековном традицијом.

Делегација из Србије, на чијем челу су били Лазић и Кузмановић, положила је са Јозефом Шкултетијем венце на спомен-костурницу на Јанковом врху палим борцима против фашизма. Током два обележавања организованим на овом месту претходних дана, присуствовала су два министра и више чланова словачког парламента. Интересантно је да је од 1990. године чест гост на овом месту и данашњи словачки премијер Роберт Фрицо.

"Српски и словачки народ везује више од заједничке словенске крви. Наше историјске везе су вишевековне и дубоке. Више од две хиљаде Словака учествовало је и у српском партизанском покрету. Срби и Словаци су заједно убијани на обали Дунава током Новосадске рације", навео је Виктор Лазић у свом говору код споменика на Јанковом врху и истакао да је у Удружењу Адлигат у току формирање посебне словачке збирке са кутком посвећеним словачким великанима, нарочито Александру Дубчеку.

"Доделио нам је медаљу човек који је сам највише заслужује – Јозеф Шкултети, један од најзначајнијих словачких филантропа који је, између осталог, током страшне 1999. године из ратом захваћене Србије извео на сигурно шесто тридесет и једно дете и обезбедио им сигуран и пријатан боравак у Словачкој до завршетка рата", изјавио је Лазић.

У оквиру културно-уметничког програма изведене су и песме на српском језику, што нас је скоро довело до суза. Паљене су и посебне партизанске ватре, а чланови локалног историјског клуба извели су позоришну представу о борби партизана и Немаца на месту некадашњег боја.

Александар Дубчек (1921 – 1992) био је словачки политичар и главна личност Прашког пролећа 1968. године. Покренуо је пројекат "Социјализам са људским лицем" када је у Чехословачкој укинута цензура на медије и дошло до либерализације чехословачког друштва. Иако су те активности завршене ивазијом СССР-а на Чехословачку, Прашко пролеће и активности Александра Дубчека постале су симбол слободе и правде и оставиле дубок траг на чешко и словачко друштво. Дубчек је био личи пријатељ Јозефа Шкултетија и помогао му у детињству, чиме је утицао да Шкултети свој живот посвети хуманитарним активностима и додели награде са именом славног политичара.

субота, 31. август 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару