Расин: Фестивал у Стејт стриту

Град Расин у америчкој савезној држави Висконсин има 76 хиљада становника. Можда нисте знали да ово место има две српске православне цркве посвећене Светом Ђорђу. Једна од њих, коју чланови обично зову по улици у којој се налази, Стејт стрит, организује свој годишњи пикник и фестивал у суботу, 31. августа и недељу, 1. септембра. Црква се налази у самом центру града и подигнута је пре око 170 година.

Ово није једна од већих парохија, али то надомешћује великом љубављу коју чланови имају за црквом која постоји већ деценијама и желе да јој се све више посвећују.

Зато је и годишњи фестивал важан јер окупи Србе из овог дела Висконсина, али и друге који дођу из Милвокија и шире околине Чикага, све до северне Индијане, па и даље.

Посетиоци ће моћи да уживају у правим српским специјалитетима као и музици, да заиграју коло, па ће се осећати као да су усред Србије а не хиљадама километара далеко.

Град Расин се налази близу главног аутопута који повезује Чикаго и Милвоки, тако да је лако да се дође из шире околине, а сви који живе у Америци су навикли да није проблем возити ако треба сат времена и више за леп догађај који смањује носталгију за родним крајем.

Старешина храма је отац Драган Митровић.

Иначе, за посетиоце фестивала припремљен је простор у дворишту цркве. У суботу наступају тамошњи популарни музичари Радован Филиповић, Јасмина Илић и Саша Минић који ће, верујемо, приближити песмом Србију свим посетиоцима.

Адреса цркве је 826 Стејт стрит, Расин, Висконсин.

субота, 31. август 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару