Укуси Србије спремни за посетиоце фестивала

Чланови парохије Српске православне цркве Свети Василије Острошки припремају се да дочекају своје госте по 20. пут на годишњем српском фестивалу који носи назив "Укус Србије". На догађај дођу људи који су пореклом из Србије, али и целог региона као и многобројне америчке комшије.

Фестивал се одржава целог дана у суботу и недељу, 31. августа и 1. септембра. То је повољан викенд у САД за одржавање програма пошто је у понедељак празник и посетиоци не морају да журе кући.

Ово је један од првих фестивала у Чикагу и Америци који је понео назив Укус Србије. У данашње време има их све више широм Америке.

Да би фестивал успео, учествује чак две стотине волонтера који су распоређени на одређеним пословима. Неки од њих долазе у цркву  данима унапред да би припремили храну и све друго. Популарни су слаткиши и други десерти из пекаре која је отворена у друштвеној сали цркве.

Али, једна од највећих атракција за све посетиоце је печење које се спрема баш као у Србији, уз ћевапе, ражњиће и посетиоци стрпљиво стоје и у реду ако је потребно.

Дугогодишњи свештеник ове цркве био је протојереј ставрофор Ђуро Крошњар. Њега је на тој позицији заменио отац Никола Радованчевић који је раније служио у цркви у Висконсину.

Посетиоци обилазе и цркву и сазнају више о српској православној вери, као и о српској историји и традицији.

Фестивал Укус Србије је породични догађај, где су припремљене разне игре и забава за децу, а наступиће и музички ансамбли. Један од њих негује и музику тамбурица која је популарна у српској заједници у Америци већ деценијама.

Црква се налази у чикашком предграђу Лејк Форест, Метава, на адреси 27450 Норт бредли роуд.

субота, 31. август 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару