У Културном центру Србије у Паризу отворена изложба "Уметност и спорт"

Помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић отворила је у Културном центру Србије у Паризу изложбу "Уметност и спорт", која је организована поводом почетка Параолимпијских игара.

Барошевић је истакла да је отварањем ове изложбе на најлепши могући начин, спајањем уметности и спорта, најављен почетак спортске смотре светских параолимијаца, а на којој ће учествовати и 23 спортиста из Србије.

Помоћница министра је навела да се у Српском културном центру у Паризу могу видети уметничка дела особа са инвалидитетом, њихова креативност, таленат, као и њихова снага и воља да се боре, иду напред, буду срећни, испуњени и задовољни и равноправни део наше заједнице, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Истакла је да особе са инвалидитетом имају потпуну подршку наше државе, премијера Милоша Вучевића и председника Александра Вучића, који се безрезервно залаже за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији и за изградњу једнаког друштва за све.

Барошевић је навела да активности које спроводе Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом имају за циљ изградњу одговорног друштва у коме сви грађани имају једнаке могућности и право на различитост и да Србија буде земља без баријера.

Изложбу Уметност и спорт, на којој су изложене уметничке слике са мотивима спорта и спортиста који ће се надметати на Параолимпијским играма у Паризу, а које су насликале особе са инвалидитетом, организовало је Удружење Маска, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства културе.

Међу уметницима који су изложили радове су академски сликар Дејана Бачко, корисник инвалидских колица и графички дизајнер Анђела Димитријевић, уметници аматери Александар Ракић (особа са дистрофијом) и Груја Станичков (особа са аутизмом), а на изложби су представљени и радови активисткиње Марије Трајковић, учеснице првог сајма Ј=ДНАКИ, која је инспирацију за своје радове пронашла у раду активиста из покрета Особе са инвалидитетом.

У Културном центру Србије је представљена и публикација Упознај ме кроз оно што стварам, у којој су представљени улога и значај особа са инвалидитетом, њихово стваралаштво, као и резултати које је Сектор за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања остварио у сарадњи са савезима и удружењима особа са инвалидитетом у периоду од 2017. до 2022. године.

среда, 28. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару