Тања Радојевић из Швајцарске - писац, новинар, сликар, херој

Тања Радојевић, шармантна и насмејана дама, пуно живота и љубави према свима, управо због своје посебне животне борбе је поред разних занимања које има (писац, новинар, песник, друштвени активиста, некадашњи банкарски службеник…) велики херој. Годинама се бави друштвеним радом, ангажована је на пољима културе у многобројним удружењима српске дијаспоре у Швајцарској.

Била је две године председник Српског културног друштва у Дибендорфу код Цириха. Ипак највернији опис њеног лика је херој у борби за живот. Десет пута је победила тешку болест и наставила храбро да корача кроз свакодневницу. У њој се крије много животне мудрости, радости али и невероватног талента.

Годинама пише и слика, иза ње је једна самостална изложба и много групних изложби. Заједно са својом мајком написала је збирку поезије, коју је издала Креативна радионица Балкан из Београда. Њени литерарни радови објављивани су у многим зборницима и алманасима поезије. Већ извесно време бави се и новинарством, заједно са Виолетом Алексић, уређује чувену емисију Радио Круг, која се три пута седмично емитује на Каналу К, швајцарској медијској кући која траје преко 35 година.

Тања Радојевић рођена је 7. марта 1967. године у Ћуприји. Основну школу и гимназију завршава у родном граду, у коме је важила за једног од активних омладинаца. Љубав према уметности је наследила од оца, мајке и тетке. Годинама је радила као банкарски службеник у Ћуприји али ју је борба са болешћу довела у Швајцарску где се извесно време, тих година, налазила и њена мајка Мирослава (Радојевић) која је радила као анестетичар познате болнице Санитас. Тања уме да каже да јој је мајка подарила два живота један у Ћуприји, други у Цириху. Тешку операцију, трансплатације бубрега поднела је храбро и онда се десио преокрет, Тања је почела да слика, да се дружи и слави живот а онда је ушла у многе кругове тадашњег српског расејања. Била је догодишњи члан Ликовног удружења Урош Предић, затим члан Удружења српских писаца, и наравно Српског културног друштва, које је за Тању као и за многе наше сународнике било друга кућа. И управо Српско културно друштво је изродило бројна културна удружења у Швајцарској а сам врх културне и књижевне сцене прошао је кроз просторије овог култног друштва.

Као активан члан ликовног друштва Тања је своју самосталну изложбу одржала 2013. године у швајцарском граду Крисијер. У то време сусрела је Виолету Алексић која је у рубрици Хоризонти, која се емитовала у склопу емисије Из првог реда, на таласима београдских Радио новости, говорила о нашим уметницима из расејања. Тања је тада представила Београду свој лик и дело. Тај сусрет је био судбоносан.

У то време Тања и Виолета почињу своје дружење не знајући да их веже много више од заједничих интересовања према уметности. Касније ће сазнати да су ни мање ни више род рођени а обе их веже управо Левач и село Превешт. Тања постаје председник СКД-а 2015. године. На великој свечаности 25. јубилеја Српског културног друштва, 2016. године организовала је тродневну прославу у чијем програму су учествовала многа културно уметничка друштва као и Руски ансамбл из Москве. Одржано је предавање о Николи Тесли и Иви Андрићу. А са Матија Бећковић, који је много пута био гост овог друштва је такође дошао специјално за ову прилику и својом поезијом поздравио бројне госте који су дошли из разних културних удружења и других земаља. Након тога, Тања је заједно са поменутим руским ансамблом 2017. године организовала Руско – српско вече коме је присуствовала бројна публика.

Случај је хтео да како Тања тако и Виолета крену истим стазама - заједно су се активно посветиле друштвем раду и постале чланови бројних других удружења као што је: Српски културни савез Швајцарске, Српско просвјетно и културно друштво Просвејта, Удружење српских привредника Швајцарске, Удружење српских писаца Швајцарске и многа друга... Виолета је и даље извештавала за Радио Београд, Радио Новости и РТС да би дошла и до Канала К, где је једно време радила као заменик главног и одговорног уредника Радија Младост. Позвала је Тању као новог председника СКД-а и предложила јој да и она буде део тима тадашњег Радио Младости. Заједно су извештавале и за франкфуртске Вести, Левачке новине, РТК2, многе портале и многе медијске куће. Године 2018. родила се идеја о самосталној емисији која би новом уређивачком политиком донела један нови приказ наших уметника из целог света. Креативна размена уметничких група се претворила у КРУГ, који је својим радом и ангажовањем Тање и Виолете задобио поверење медисјке куће Канал К. О њиховом раду и ангажовању су писале локалне швајцарске новине али и домаћи медији. Подршка самог врха уметничке сцене је била ветар у леђа Радио Кругу. У међувремену КРУГ има три емисије на српском језику на Каналу К. Тања је задужена за спорт и тон, и срце техничке оперативности круга лежи у њеним рукама, док је за односе са гостима задужена Виолета.

Промоција заједничке књиге коју је Тања издала са својом мајком Мирославом одржана је 2016. године у Конзулату Републике Србије у Цириху као и у просторијама Српског културног друштва. Наслов њеног дела књиге носи симболичан назив Видимо се ујутру ....Управо у том имену лежи сва снага приче Тање Радојевић.

Тања Радојевић је својим ангажманом у протеклих 25 година показала како се чува културна баштина и заслужује да се о томе говори. И управо свима нама је својим неодустајањем одржала лекцију како се брани живот. Уместо јадиковања, видела је у свему радост, а живот воли такве хероје. Тања је свакако заслужила да се о њој говори и прича.

понедељак, 12. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару