Косидба у Хомер Глену

По први пут у српској заједници у Америци планира се један нови догађај, за који идеја постоји већ неколико година. Наиме, биће одржана прва косидба на традиционалан начин, и то у суботу 29. јуна 2024. године.

Окупљање је у 10 сати пре подне по локалном времену на новом имању цркве Свети Јован Крститељ, у чикашком насељу Хомер Глен.

Догађај организују два удружења заједно, Удружење Херцеговац Чикаго чији председник је Душан Магазин, као и Удружење Крајишких Срба Прело, чији председник је Љубинко Шпегар.

Како најављују организатори, већ постоји велики број заинтересованих да се опробају у ручној кошњи. Предвиђено је да ова прва кошња буде ревијалног карактера, а већ од следеће године и такмичарска.

Али, то није све. Да би догађај био потпунији, очекују се и друге активности тог дана.

Тако су у програму најављени здравица, поздравна беседа домаћина као и учешће женске и мушке певачке групе. После завршене косидбе биће одржане народне спортске игре као што су бацање камена са рамена, надвлачење конопца, боћање и друге.

Организатори препоручују косцима да буду обучени у традиционалну ношњу из краја где су одрасли или неку сличну народну ношњу.
Све то пратиће музика и српски специјалитети са роштиља.

За оне који немају своју косу, организатор ће се постарати да их обезбеди за учеснике.

четвртак, 20. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије