Изложба цртежа Љубе Лацковића у Боливији

У Боливији, у Ла Пазу, 4. јуна отворена је изложба нашег академског уметника Љубомира Лацковића. У истом музеју налази се и поставка изложбе "Временски путници" наше уметнице из Србије Александре Ане Микарић, настала у сарадњи са боливијским уметником Фабрициом Ларом.

У градском музеју Tambo Quirquincho свечано је отворена изложба цртржа и графика нашег уметника насталих током двогодишњег боравка у Либији, саопштавају организатори.

Ову изложбу отворили су наша уметница из Србије Александра Ана Микарић и боливијски уметник Фабрицио Лара, а присутнима се обратио и чувени уметник и редовни професор уметничке Академије у Ла Пазу, господин Фернандо Монтес.

Љубитељи културе Ла Паза имаће прилике да погледају ову изложбу до 20.јуна након чега ће изложба бити приказана у Националном музеју града Ел Алто.

Радови који су приказани настали су током две године боравка нашег уметника у Либији, инспирисан пре свега бедуинима и живописним бојама тканина које носе. Такође можемо запазити архитектуру Либије у његовим радовима. А сваки рад као и скулптура овог уметника вођена је духовношћу и причом која даје посматрачу метафизичку димензију.

Нажалост, уметник није био присутан свечаном отварању због предстојећих обавеза, али се видео укључењем обратио присутним посетиоцима музеја. Кроз који дан биста чувеног "деда Ђорђа" - Ђорђа Михаиловића коју је наш уметник урадио биће изливена и свечано приказана 2. јула.

Ову изложбу приредили су Александра Ана Микарић и Фабрицио Лара испред њихове галерије Нова. Галерија Нова настала је као препознавање проблема ових уметника који излажу широм света, са циљем и надом да ће бити спона културе првенствено Србије и Боливије, такође Европе и Јужне Америке.

Галерија Нова изразила је велику част и задовољство што је прва изложба приређена у њиховој организацији изложба уметника светског реномеа какав је Љубомир Лацковић, који је у Паризу 2005.године награђен Гран при наградом.

         Временски путници    

У истом музеју у Ла Пазу, у музеју Tambo Quirquincho отворена је и изложба "Временски путници" наше уметнице из Србије Александре Ане Микарић.

Ова изложба први пут је приказана у Санта Крузу ове године у Музеју савремене уметности и изложба је која путује. Изложба је заједнички пројекат двоје уметника, Александре Микарић и Фабрицио Ларе, који су годину дана истраживали, у консултацији са археолозима, стручном литературом, посећујући музеје и археолошка налазишта одали почаст својим радом прошлим временима. Наиме, ради се о препознавању сличности двеју култура Винчанске културе из Србије и Тињанаку културе из Боливије. Уметници су препознавши сличности фигурина из својих земаља одлучили да на истим платнима заједничким радом скрену пажњу на заједничко порекло свих људи на овом свету у које верују.

По први пут, двоје уметника са два различита континента, из различитих култура ујединили су свој рад на истом платну одајући част прошлим и будућим временима.

Изложби су присуствовала бројна имена културног света Ла Паза, пријатељи ових уметника, значајна уметничка имена овог града а изложбу је отворио чувени Пабло Виракоћа.

Изложба ће моћи да се погледа до 20. јуна.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије