Словенија у 2023. издала 5.000 дозвола за боравак и рад људи из Србије

Словенија је у прошлој години издала 5.000 сагласности и дозвола за боравак и рад људи из Србије у ту земљу, изјавила је генерална директорка Завода за запошљавање Словеније, Грета Метка Барбо Шкербинц.

Она је, на скупу "Живот и рад у Словенији", организованом у Београду у циљу представљања услова живота и рада у Словенији, а на којем се представило око 60 словеначких послодаваца из различитих сектора, рекла да су миграције радне снаге реалност и да је јако битно да људи који иду у неку другу земљу да раде добију потпуне информације и да се њихова права поштују.

"Ми желимо да потенцијални запослени добију правовремене и потпуне информације и да схвате да се запошљавање организује преко јавних служби, а не преко посредника и зато смо организовали овај догађај", рекла је Метка Барбо Шкербинц.

Она је нагласила да су Словенији потребни практично сви профили радника, односно и висококвалификовани и неквалификовани кадрови из различитих делатности.

"Више од половине послодаваца у Словенији суочава се са проблемима у проналажењу кадрова, али морам истаћи да послодавци из наше земље веома цене раднике из држава некадашње Југославије", нагласила је она.

Барбо Шкербинц је навела и да се словеначким послодавцима указује на то да није довољно радницима само понудити пристојну плату, већ им је, како је нагласила, потребно помоћи у свим корацима мобилности, односно активно им помагати при доласку у Словенију у смислу пружања помоћи око проналаска смештаја, спајања чланова породице и слично, а све у циљу да се они успешно интегришу у окружење.

Она је подсетила да словеначки Завод за запошљавање и Национална склужба за запошљавање (НСЗ) Србије, као и све друге надлежне институције, већ имају одличну сарадњу у реализацији Међународног споразума о запошљавању, а све је додатно унапређено двостраним Договором о сарадњи између два завода.

На основу међународног договора о запошљавању између Словеније и Србије, Завод за запошљавање Словеније организовао је данас скуп под називом "Живот и рад у Словенији" у циљу представљања услова живота и рада у Словенији, на којем су грађани, осим увида у понуђена радна места, могли да добију и индивидуално саветовање о каријери.

Посетиоци су могли да добију и одговоре на питања везано за словеначки школски систем, признавање стручних квалификација, али и условима смештаја у Словенији и слично.

Радницима су данас понуђене позиције у здравству, области социјалне засстите, саобраћају, грађевинарству, угоститељству и другим областима.

Како је речено, словеначки послодавци који су се представили у Београду заједно запошљавају више од 26.000 радника.

Наглашено је и да је Србија по броју издатих сагласности уз јединствену дозвољу за боравак и рад у прошлој години била на трећем месту свих издатих сагласности у Словенији, као и да је највише дозвола за рад издато у области производње, саобраћаја, складиштења, грађевинарства и угоститељства.

Најављено је да ће исти овакав скуп завод Словеније за запошљавање организовати у Нишу 12. јуна.

 

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару