Просвјета у Бечу о српском хероју и јединству

У оквиру Просвјетине трибине "Сусрети и разговори" у Бечу је 8. јуна у просторијама цркве Васкрсења Христовог представљена књига о генералу Јовану Милановићу “Највећи српски обавештајац” издавачке куће „Филип Вишњић“ из Београда. Учествовали су генерал Јован Милановић (путем видео линка), проф. др Бранко Крга, генерал у пензији, издавач Дејан Мастиловић, уредник Драган Јовановић, председник Просвјете Марко Сарић и проф. Срђан Мијалковић, домаћин и организатор вечери. Музички украс трибине чинио је академски састав „Морава“, који је одушевио бројну публику.

Међу присутнима био је и др Жарко Обрадовић, амбасадор Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу. Интересовање је било велико, посебно када се путем видеа обратио обавештајац, генерал Јован Милановић, али и током излагања Бранка Крге, генерала у пензији, који је изузетним предавањем присутнима открио много важних и интересантних детаља о Милановићевом подвигу, као и о тешким данима варварске НАТО агресије на Србију и херојској борби наше војске против агресора и албанских терориста.

Госте је поздравио и благословио отац Михајло Смиљанић из Храма Васкрсења Христовог, а публика је активно и емотивно учествовала у разговору о књизи, али и о бесправној и неправедној агресији на наш народ и земљу, као и о потреби да се негује култура сећања о тим, и другим важним догађајима и људима српске историје.

„Ово је прво представљање ове важне књиге у нашем расејању. Ми из Просвјете активно негујемо културу сећања и промоцију наших националних вредности. Више од деценије се боримо за историјску истину и равноправност нашег народа на сваки начин, у расејању и нашим матицама, Србији и Српској. Захвалан сам нашој цркви, а подршци, радујем се да смо успели у нашем плану да се трибина одржи истовремено са Свесрпским сабором у Београду и да тако подржимо заједништво нашег народа са обе стране Дрине, што је и један од најважнијих мотива нашег рада. Позивам наше пријатеље из расејања да се ова књига представи широм српске дијаспоре, а било би важно да се она преведе и на немачки и друге језике, јер ми своју борбу и муку знамо, али треба и друге упознати са истином", изјавио је Срђан Мијалковић, иницијатор и дугогодишњи уредник ове трибине, која траје од 2011. године.

Са присутнима су разговарали и уредник књиге Драган Јовановић и новинарка из Београда Дијана Милошевић, а на крају вечери искоришћена је прилика да се Дејану Мастиловићу, секретару београдског одбора Просвјете и Александру Мајсторовићу вредном члану бечког одбора, доделе признања-захвалице друштва за дугогодишњи успешан рад и сарадњу. Председник друштва Марко Сарић је на свечан начин уручио признања добитницима, а млади и талентовани музичари састава „Морава“ учинили су да ово вече буде још лепше.

Књига аутора Љубана Карана и Илије Кајтеза је прва детаљна и свеобухватна студија о обавештајној операцији коју је у седишту НАТО пакта у Бриселу извео генерал Јован Милановић и о обавештајној афери „Бинел“ коју је та операција произвела.

Изузетан и нестваран оперативни подвиг, који спада у три највећа након Другог светског рата, у потпуности је пореметио планове западне војне Алијансе и одложио агресију на СР Југославију за скоро пола године. Напокон и наши људи могу да упознају све детаље овог, нажалост, још недовољно познатог тријумфа наше војнообавештајне службе и једног њеног припадника, који је својом акцијом у безбедносно најзаштићенијем граду Европе спасао небројено људских живота.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије