У Београду почела 14. Конференција српске медицинске дијаспоре

Престолонаследник Александар и принцеза Катарина званично су данас отворили 14. Конференцију српске медицинске дијаспоре у хотелу Crowne Plaza у Београду. Као и свих претходних година, они су покровитељи овог значајног окупљања стручњака, које је поново на једном месту скупило скоро 2.000 лекара ради размене знања и искуства, уз учешће истакнутих предавача из Србије и иностранства, чланова српске дијаспоре, али и бројних угледних страних учесника.

Полазећи од чињенице да је медицина наука у којој се нова достигнућа остварују скоро свакодневно, где је размена знања и искустава у свакој области здравствене заштите од највеће важности, ова традиционална конференција прати визију Њеног Краљевског Височанства да омогући лекарима из Србије и свих делова света да створе и унапреде професионалне односе и деле своја знања са колегама широм планете. Окупљање лекара и експерата из различитих области медицине омогућава стално унапређење сарадње, стручности и професионалног рада здравствених радника у Србији и Републици Српској, а тиме и целокупних здравствених система наше земље.

Конференцију су званично отворили Њихова Краљевска Височанства, који су поздравили партнере, спонзоре и учеснике и захвалили се свима на великој помоћи и подршци овом стручном скупу. У свом говору, престолонаследник Александар је нагласио да ова конференција представља наставак традиције краљевске породице у помагању и подршци болницама и лекарима, да је то нешто што су као важну дужност у њиховом служењу народу чинили сви његови преци.

На свечаном отварању су се обратили и државни секретар у Министарству здравља Србије, проф. др Ференц Вицко, декан Медицинског факултета Универзитета у Београду, проф. др Лазар Давидовић, директор канцеларије Светске здравствене организације у Београду, др Фабио Скано, представник Лекарске коморе Србије, др Данило Јеремић, представник Српског краљевског медицинског удружења, проф. др Арсен Ристић, чланица организационог одбора и деканица за клиничке и транслационе науке Медицинског факултета клинике Мејо у САД-у, проф. др Весна Гаровић и члан Краљевског медицинског одбора и Крунског савета, проф. др Александар Симић.

У оквиру програма отварања, сви присутни су имали прилику да се подсете и дуге традиције српске медицине, са коренима који сежу више од 800 година у прошлост, али и заоставштине Краљевске породице када је помагање здравству у питању. Поред тога, Професор Симић је у својој презентацији подсетио да је у тренутку доласка Краља Петра Првог на престо Србије у Београду била једна болница, и приказао све које су након тога изграђене и отворене захваљујући Карађорђевићима, од којих већина и дан данас служи на корист нашем народу. Закључио је освртом на огроман допринос престолонаследника и принцезе у данашњем времену, истакавши да „нема болнице у Србији коју они нису помогли“.

Изразивши захвалност за вишегодишњу успешну сарадњу, професор Вицко је истакао решеност Министарства здравља да настави са креирањем законских оквира, као и са даљим улагањима у Клиничке центре и болнице, како би здравствени систем Србије наставио да напредује. У свом поздравном писму за све учеснике, министар здравља Србије, др Златибор Лончар је истакао да је дубоко убеђен да наши лекари који раде у другим земљама могу значајно да допринесу развоју медицинске науке у Србији, преносећи своја искуства и делећи знање са нашим медицинарима, али и да наши стручњаци имају много тога да покажу својим колегама из иностранства, јер својим знањем, професионалним достигнућима и доприносом здравственом систему Србије могу бити добар пример сваком лекару из најразвијенијих земаља. Министар је закључио да сусрети лекара, попут Конференције српске медицинске дијаспоре, представљају значајан замајац унапређењу квалитета здравствених услуга у нашој земљи, што је заједнички циљ не само свих здравствених радника већ и свих нас.

Поред стручних предавања, Њихова Краљевска Височанства ће бити и домаћини свечаног пријема и вечере за организаторе и предаваче у Белом двору вечерас. Такође, другог дана конференције, 25 студената са 5 медицинских факултета (универзитети у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Приштини) ће представити своје радове у оквиру посебне сесије. Стручна комисија ће одабрати најбоља 3 студента, који ће добити одговарајуће награде.

„Пре четрнаест година имала сам жељу и сан. Знала сам да наша дијаспора има снажну жељу и вољу да помогне нашој земљи, исто као што има и данас. Такође сам врло добро знала колико цењених стручњака има међу нашим људима у иностранству, али и колики потенцијал и знање поседују наши доктори у Србији и хтела сам да то покажем свету. Моја је жеља била да помогнем нашим докторима да се повежу са својим колегама широм света, да размењују своја знања, али и да стварају нова пријатељства. Имала сам сан, визију како то да остварим, довођењем наше дијаспоре у Србију. Сада када се тај сан остварио, када видим колико је ова Конференција расла и напредовала, како сваке године имамо све више предавача и учесника, моје срце је испуњено радошћу и поносом.

Србија има завидно наслеђе у медицинској науци, имамо веома добре и високо квалификоване докторе. Радом на овој конференцији, дајемо свој допринос одржавању тог наслеђа на највишем нивоу. Наставићемо да градимо ове мостове знања и пријатељства како би драгоцена медицинска искуства између дијаспоре и Србије наставила да се размењују. Веома је важно да доктори имају ову прилику да деле идеје у својим областима стручности. Надам се да ћете моћи даље да делите стечено искуство са својим колегама и тако помажете својим пацијентима, али и свим грађанима ваших земаља,” изјавила је принцеза Катарина овом приликом.

Конференција српске медицинске дијаспоре одржава се под покровитељством престолонаследника Александра и принцезе Катарине, у организацији Српског краљевског медицинског удружења и Фондације принцезе Катарине, уз подршку Министарства здравља, Медицинског факултета Универзитета у Београду, Лекарске коморе Србије, Светске здравствене организације и Краљевског медицинског одбора.

Овогодишња конференција је организована уз велику подршку компанија: Ergomed, Novartis, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Hemofarm, MSD, Johnson & Johnson, Pfizer, Salveo, Acibadem Belmedic, Acibadem болницe, Alkaloid, Galenika, Amicus Therapeutics и Inpharm.

Следећа Конференција српске медицинске дијаспоре ће се одржати од 12. до 14. јуна 2025. године.

недеља, 30. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару