Изложба посвећена Шабану Бајрамовићу од 13. јуна у Њу Орлеанс џез музеју

Изложба посвећена животу и делу Шабана Бајрамовића биће отворена у четвртак 13. јуна у најпознатијем светском џез музеју у Њу Орлеансу, у присуству високих америчких званица и представника српске дијаспоре, најавили су организатори.

Бајрамовић ће се наћи у друштву својих идола попут Луј Армстронга, Реј Чарлса и Џејмс Брауна, као неоспорни краљ балканског соула и блуза и светски краљ ромске музике.

Поред личних предмета биће изложене и његове плоче, касете, це де издања, плакати, књиге и часописи о њему, као и његова оригинална статуета коју Нишвил џез фестивал традиционално додељује извођачима за најбољу фузију џеза са другим правцима.

Део изложбе представљаће и фотографије неких од лауреата и добитника статуете попут Соломона Барка, Блуз Брадерса, Ал Ди Меоле и Кенди Далфер.

Посетиоци ће моћи да виде и кратак филм о Шабану, а преко QР кодова и да преслушају његове песме.

На отварању ће наступити и бенд Петера Стана, ромског уметника који деценијама живи у Њујорку и који је имао четири заједничка наступа са Шабаном током његове чувене турнеје по Америци.

Изложба је резултат петогодишњих договора директора Нишвила и директора Њу Орлеанс џез музеја Грега Ламбосија који је прошле године коначно посетио Нишвил фестивал и џез музеј и упознао се са животом и делом Шабана Бајрамовића.

Немерљив допринос овој изложби дала је и представница Нишвила у Америци Јелена Ивањац конкретним договорима о самој поставци и визуелном индентитету изложбе.

Изложба ће бити отворена наредних 6 месеци.

 

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије