Велика конференција "Срби у БиХ - од постојања до данашњег дана" 15. јуна у Паризу

Два угледна удружења "Сви Срби у Паризу" и "Федерација младих Срба Европе" позивају на конференцију под називом "Срби у БиХ - од постојања до данашњег дана". Овај значајан догађај у организацији ова два удружења одржаће се у суботу, 15. јуна у 19 часова, у Конференцијској сали на адреси 50 rue des Tournelles.

Конференција ће бити на француском језику и окупиће еминентне стручњаке који ће се бавити темама од историјског и савременог значаја за Србе у БиХ.

Говорници су Алекси Труд, професор историје и геополитике са Универзитета у Мелуну, познат по својим истраживањима и радовима на пољу европске историје и геополитике.

Јасна Зрновић, генерални секретар мисије Републике Србије при Унеску, која ће изложити свој поглед на културне и политичке аспекте српског присуства у БиХ.

Бошко Бојовић, професор на постдипломским студијама на Сорбони, специјалиста за историју и француску књижевност, који ће подијелити своја сазнања о историјским токовима и утицајима Срба у региону.

Јована Митић, дипломирани правник и криминолог, четвороструки магистар и специјалиста за Међународно кривично и компаративно право, која ће се осврнути на правне и социолошке аспекте српске заједнице у БиХ.

Теме које ће бити обрађене на конференцији укључују: Историјско поријекло Срба у БиХ, Утицај Османлија и период надмоћи, Историјски споменици Срба у БиХ, Дејтонски споразум и послијератни период, Идентитет и култура Срба у БиХ и Савремени политички и економски изазови.

Ова конференција пружа јединствену прилику да се кроз мултидисциплинарни приступ сагледају кључни аспекти историјског и савременог положаја Срба у БиХ. Биће то прилика за отворени дијалог, размјену мишљења и стицање дубљег увида у богату историју и комплексну садашњост ове заједнице.

 Крстић: Прилика за саборност
 
Председник Савеза Срба из Румуније Огњен Крстић изјавио је да је предстојећи Свесрпски сабор јединствена прилика за значајно окупљање Срба из света и региона на којем треба показати национално јединство и саборност.
 
"У овим тешким временима сви Срби треба да укажу на значај јединства и саборности. Без јединства и саборности не можемо се нити одупријети, нити одбранити оно што је Србима свето, а то су Косово и Метохија и српски национални интегритет", истакао је Крстић.

Он је навео да је то јединствена прилика да српски представници из региона, али и света дискутују о проблемима, те напоменуо да је доста отворених питања, али да су и досадашња окупљања показала да Срби снажно подржавају настојања матице за очување интегритета и националног јединства.

"То је најбоља и најјача порука коју требамо да пошаљемо са таквог сабора", нагласио је Крстић.

Када је реч о резолуцији о Сребреници, Крстић је поручио да ниједан Србин не може да прихвати ту срамну одлуку без икаквог основа.

"Ниједан Србин, па тако ни Срби из Румуније не подржавају такву одлуку. Не може да буде геноцидан народ који је кроз векове показао и славољубље и слободарски дух, који је поштовао сународнике", истакао је Крстић.

Он је указао да се уосталом у Генералној скупштини УН приликом гласања видела и каква је одлука слободарског света, где такозвана резолуција, иако је прошла, није добила већину гласова УН.

"Они који су то све започели треба да размисле зашто су то урадили", рекао је Крстић.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије