Тајна српског имена и њена судбина

"Последњих година сам провео доста времена учећи о историји Србије и блиским везама између Јевреја и Срба, које сежу унатраг можда 2.000 година или још дуже. Али, током недавне посете Београду, почео сам да размишљам о једноставном, али неухватљивом питању: шта значи име Србија, и да ли јудаизам може да пружи било какав увид у ту тему?", пише колумниста „Јерусалим Поста“ Рабин Мајкл Фројнд, чији текст преносимо у целини.

У јеврејској традицији, имена представљају много више од само описних ознака које пружају површне информације. Они одражавају унутрашњу, дубљу стварност, дајући нам увид у урођени потенцијал и значај.

Ово важи како за људе, тако и за нације. А уколико накратко погледамо име Србија, можемо да стекнемо неке убедљиве и интригантне увиде.

На хебрејском се Србија пише са пет слова: Samech (ס), Reish (ר), Bet (ב), Yud (י) i Hei (ה):

סרביה

Ово се може прочитати као да се састоји од две речи:

סרב и יה

Последња два слова, Yud (י) i Hei (ה), су једна од имена Б-га. На пример, када кажемо, Алилуја, то значи „хвала Б-гу.“ Отуда чињеница да Србија садржи Б-жје име, што оличава дубоку духовну компоненту у српском народу.

Заиста, име сваког народа не садржи име Б-га, тако да видимо да постоји нешто суштински посебно у вези Србије.

Ништа мање занимљиво је да је први део имена Србије на хебрејском, Samech (ס), Reish (ר) i Bet (ב), корен хебрејског глагола који значи „одбити.“

Срби, као и Јевреји, су кроз историју много пута били нападани, освајани и окупирани кроз векове, али ви сте ипак успели да преживите. Зашто је то тако? Зашто Србија још постоји?

Одговор је: Зато што сте одбили да се предате, да попустите. Као што име ваше нације сугерише на хебрејском, одбили сте да попустите када је у питању ваше постојање.

Србија је преживела Турке Османлије, Аустроугаре, Немце и усташе, а више пута вам је територија била распарчана. У таквим околностима, већина других народа би одавно одустала и нестала. Ипак, још увек сте присутни.

Дакле, одакле долази та отпорност и самопоуздање?

Долази од везе са Б-гом садржане у вашем имену, Serb-Ya (סרב-יה). Ваша моћ да наставите да стојите усправно и опстанете снажно на светској сцени долази из вашег односа са Б-гом. Он је ваш штит и заштитник, све док Му останете верни. На крају крајева, Он је ваш извор снаге.

С друге стране, у светлу онога што смо рекли, постоји и други начин да се разуме име: на хебрејском реч Србија може да значи и „одбити Б-га.“

Како да објаснимо ову привидну контрадикцију?

Опште је позната истина да је човек од свог Створитеља добио слободну вољу. Свако од нас, па и читави народи, има моћ да изабере пут у животу.

Србија може да одлучи да настави да налази снагу и сврху у Б-гу, што ће јој омогућити да одбије стране диктате и захтеве.

Или, напротив, може да одлучи да одбије Б-га и онда да сноси последице.

Ово је бинарни избор, једноставан и јасан.

Најсвежији пример за то је Резолуција о Сребреници коју је донела Генерална скупштина УН, а која је игнорисала ратне злочине босанских Муслимана и Хрвата током сукоба у Босни и неоправдано издвојила Србију као „геноцидну нацију.“

Знам колико ово мора да је болно за Србе, да виде своју патњу умањену и занемарену.

Али, немојте ни на тренутак да дозволите да вам такве ствари ослабе дух. Ако је Б-г са вама, онда никаква људска сила на земљи не може да вас победи.

Ја сам Јеврејин. Немам ни капи српске крви у себи. Али, ја волим и дивим се вашем народу и вашој нацији. И зато осећам потребу да вам откријем шта је, по мом мишљењу, скривена моћ у вашем имену: Србија.

То може да значи чврсто стајати и одбити неправду у име Б-га, или може да значи одбити Б-га и капитулирати пред спољним силама. Избор је на вама.

Молим се да ћете изабрати мудро. Уверен сам да хоћете и да ћете наставити да налазите снагу у Њему.

Јер, то је тајна не само историје ваше нације већ и њене судбине.

 

 Превод на српски: Елза Холт и Марина Булатовић

 

 

 

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије