Изложба Музеја Југославије "ТАНЈУГ јавља: Рат је завршен" у Пекингу

Изложба Музеја Југославије "ТАНЈУГ јавља: Рат је завршен" отворена је у Културном центру Србије "Иво Андрић" у Пекингу, саопштили су организатори.

Заинтересовани ће моћи да је посете и виде око 1500 издвојених докуменарних фотографија из југословенске историје после Другог светског рата.

Изложбу су отвориле Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије и Татјана Солдат, директорка Културног центра. Отварању је присуствовала и Њена Екселенција Маја Стефановић, амбасадорка Србије у Народној Републици Кини.

Неда Кнежевић је у свом поздравном говору истакла важност културне размене између Народне Републике Кине и Републике Србије.

Културно историјско наслеђе оба наша народа обогаћује глобалну културну разноликост, градећи мостове између земаља, јачајући билатералне односе и отварајући могућности за заједничке пројекте и истраживања.

Музеј Југославије је и значајан мост за упознавање публике у Србији с богатим кинеским наслеђем, али и савременом уметничком продукцијом. Године 2006. била је организована излоззба "Краљевска бронза", а 2013. године и изложба "Нови погледи у кинеској савременој уметности".

Након говора организован је квиз у току кога су посетиоци одговарали на питања из историје Југославије. Сви који су тачно одговорили награђени су сувенирима Музеја Југославије. Након квиза уприличено је ауторско вођење, а потом коктел.

Изложба ТАНЈУГ јавља: Рат је завршен премијерно је отворена 2020. године у Музеју Југославије у Београду, у оквиру програма којим је обележено 75 година од завршетка Другог светког рата.

У фокусу изложбе је фото-колекција настала радом Телеграфске агенције нове Југославије.

На изложби је представљен део обимне грађе пронађене у Музеју коју су од 1944. до 1947. године снимили фото-репортери Танјуга, али и поједини непознати аутори.

Поред аутора Радована Цукића и Милице Томић реализацији изложбе допринела је и сарадница на обради фотографије Јована Стојадиновић. Архитектуру поставке радила је Милица Лопичић, док је за дизајн био задужен Мане Радмановић.

Изложба се реализује уз подршку Министарства културе Републике Србије и биће отворена до краја јуна 2024. године.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије