Српски сајам вина у Цириху

Удружење српских привредника у Швајцарској окупиће 7. и 8. јуна најмање педесет винарија из Србије, Републике Српске и Европе, које ће представити своје производе и снагу српске привреде.

Још пролетос када је академик Стојан Стевановић, председник Удружење српских привредника у Швајцарској примио у име ове асоцијације Медаљу за заслуге за народ из руку Милорада Додика, председника Републике Српске, најавио је да ће у оквиру већ традиционалне смотре привреде и привредника две српске земље у Цириху у јуну бити одржан Српски сајам вина - Serbian Wine Expo.

"Ми у српском расејању смо смо препознали иницијативу и прихватили пројекат “Wine Vision by Open Balkan”, који је представљен у Београду, па смо одлучили да у Цириху 7. и 8. јуна представимо произвођаче вина из српских земаља, са Балкана и Швајцарске и тако учврстимо привредну сарадњу, која ће повезати и наше народе. Биће ово лепа манифестација представљања Срба уз вино и здравице са пријатељима", рекао нам је академик Стојан Стевановић.

Академик Стојан  Стевановић, професор угоститељства у Швајцарској и Кини, власник хотела у Цириху, Брунену и родним Лопарама, деценијама предводи нашe бизнисмене из расејања кроз акције представљања српске привреде у свету и развијање сарадње са страним компанијама и институцијама.

"Кроз вишедеценијски хуманитарни рад, организацију сајмова, самита и форума, обележавањем важних датума у Швајцарској, успели смо да српску дијаспору у Швајцарској окупимо и ујединимо. Да привучемо инвестиције дијаспоре у матицу, да српским привредницима из Републике Србије и Републике Српске отворимо врата тржишта Швајцарске, Аустрије и Немачке. Један од наших циљева јеста да пронађемо релевантне партнере у овим земљама, како би српски привредници могли да унапреде своје пословање, кроз извоз на инострано тржиште. На овај начин директно доприносимо развоју привреде Републике Србије и Републике Српске", каже Стојан Стевановић. 

Председник УСП Швајцарске има компаније у четири државе Европе и децу, стручњаке који раде у Швајцарској, Италији и БиХ. Стевановић заступа око хиљаду српских пословних људи у дијаспори. Члан је Привредне коморе Србије, Привредне коморе Републике Српске, Привредне коморе Швајцарске. Од недавно Стевановић је званично почасни члан и партнер за сарадњу Европског полицијског удружења (ЕПА) Аустрија, и нихов представник у Швајцарској.

Као председник Удружење српских привредника (УСП) у Швајцарској и Удружења српских привредника Европе, академик Стевановић је са сарадницима обавио припремне разговоре у Београду и Бањалуци за Сајам вина у Цириху. Обишао је и на десетине произовођача вина у отаџбинским земљама. А управо се вратио са Међународног сајма вина у Алексаднровцу жупском.  

"Приликом посете Александровцу заједно са Жарком Докнићем, чланом Управног одбора УСП Швајцарске разговарано је са председницом општине Јеленом Пауновић о сарадњи пословних људи из расејања и матице да инвестирају у отаџбину. Стевановић је разговарао и са винарима из винарија из Бугарске, Румуније, Северне Македоније, Црне Горе о њиховом учешћу на Сајму вина у Цириху", откива Миша Ћирић, витез вина и водитељ манифестације у Швајцарској.

Позив за учешће на Serbian Wine Expo, Цирих 7. до 8. јун 2024. је и даље отворен. пријављивање произвођача и трговаца је у току. Списак учесника још није закључен, али се очекује да ће српски сајам вина окупити најмање педесет винарија из отаџбине и света.

"Одлучили смо се да представимо наше винарске вештине и традицију зато што последњих година у Европи, а посебно овде у Швајцарској расте интересовање угоститеља, трговаца и потрошача за вина са Балкана. О зато што последњих година производња и пласман вина у Србији и Српској расту. Оваква привредна и тржишна ситуација отвара нам реалну могућност да представимо наше вина, али и ракије у Цириху", каже академик Стојан Стевановић.

Подсећа да је извоз вина из Србије порастао за 25 одсто и да вреди око 21 милион долара. Да расте и извоз вина из Републике Српске, који вреди око милион долара. Српска вина се извозе у око 40 земља света. У протекле две деценије извоз српског вина у Кину порастао са 80 на 380.000 литара.

Српски сајам вина у Цириху одржаће се у хотелу Hilton Garden Inn.  У петак 7. јуна сајам ће бити свечано отворен за пословни свет. Током смотре српских вина и ракија одржаће се пословни сусрети и разговори са дегустаторима, дистрибутерима, трговцима, менаџерима ресторана, хотела, супермаркета. У суботу 8. јуна је дан за посетиоце, јер ће Сајам вина бити отворен за публику, госте, представнике медија и све заинтерерсоване да уживају у лепим укусима вина и ракија Србије и Републике Српске.

 

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије