Време Милутина Миланковића: прошлост, садашњост и будућност

У Свечаној сали Грађевинског факултета у Београду одржан је скуп (28. маја) под називом "Време Миланковића: прошлост, садашњост и будућност" поводом обележавања 145. годишњице рођења једног од највећих српских научника двадесетог века, Милутина Миланковића. Свечани скуп је окупио је бројне угледне званице, професоре, студенте и поштоваоце лика и дела овог великана.

Скуп су организовали Удружење Милутин Миланковић и Грађевински факултет Универзитета у Београду, са циљем да се на достојан начин ода почаст човеку чији су научни доприноси обележили историју науке. Миланковић, чија родна кућа на обалама Дунава у Даљу и данас сведочи о његовом пореклу, био је истакнути математичар, астроном, климатолог и грађевински инжењер. Његова највећа достигнућа остварена су под сводовима Београдског универзитета, а његов рад оставио је неизбрисив траг у свету науке.

Пре самог скупа, делегација Удружења Милутин Миланковић заједно са ученицима школа које носе његово име, положила је венце на споменик Миланковићу у његовом парку у Београду. Овај чин био је симболичан израз поштовања и захвалности према човеку који је својим радом обогатио српски народ и светску науку.

Свечани скуп је започет поздравним говором, који је подвукао значај овог дана за све присутне. Посебан тренутак овог догађаја било је премијерно извођење Химне посвећене Миланковићу, у ауторској интерпретацији Сестара Гобовић и дечијег хора „Славујчићи“. Њихова изведба је била праћена громогласним аплаузом, а сама песма је добила подршку присутних као званична химна у част великог научника.

Након тога, председник Удружења Милутин Миланковић, мр Славко Максимовић, обратио се присутнима и рекапитулирао вишедеценијски рад Удружења на промоцији и очувању заоставштине великог научника.

Програм је настављен презентацијом о досадашњем раду Удружења, након чега је одржана пројекција филма "Миланковић - господар времена и простора". Кроз фасцинантне приказе његових научних достигнућа, филм истражује како је Миланковић својим радом на климатским променама и другим делатностима оставио свој неизбрисив траг у свету науке. Његова теорија о климатским променама, позната као Миланковићеви циклуси, и даље су основа за разумевање климатских образаца. Филм осветљава и његову пионирску улогу у изради тачних астрономских прорачуна, који су редефинисали наш појам времена и простора.

Након филма, представљене су иницијативе за увођење годишње манифестације и признања које би носиле име Милутина Миланковића, посвећене областима у којима је радио. Посебан осврт је дат наставку иницијативе за оснивање Музеја Миланковића у српској престоници, где ће будуће генерације моћи да уче и инспиришу се делима нашег великана.

Скуп су затворила обраћања угледних говорника, међу којима су били декан Грађевинског факултета, проф. др Владан Кузмановић, и други пријављени говорници који су изнели планове за будућност у вези са очувањем и промоцијом Миланковићеве заоставштине.

На крају скупа, учесници су се сложили да треба наставити преношење значаја дела Милутина Миланковића на будуће генерације и да је то од изузетне важности за нашу земљу, српски народ и светску науку. Завршни део програма употпунила је песма "Отаџбина", која је симболично означила затварање скупа и оставила снажан утисак на све присутне.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије