Завршен 23. Фестивал српског филма у Торонту

Фестивал је трајао од 9. до 12. маја 2024, а публика је могла да види следећа остварења: „Радничка класа иде у пакао“, „Поред тебе“, „Јорговани“, специјална пројекција „My Friend Tommy“//„Мој пријатељ Томи“, филм „Живи и здрави“ и врхунско документарно остварење „КРЕКА: Ловац на снове“. Организатори Фестивала су саопштили да од ове године, после дуже од две деценије, на место директора Фестивала долази Нора Станковић, ћерка оснивача Фестивала, Ненада Станковића.

На почетку, питамо Нору како је дошло до тога да преузме Фестивал српског филма у Торонту?

„Већ неко време разговарамо о томе и мислим да је сада право време да преузмем Фестивал, пре него што почнем да радим на неколико сопствених филмских пројеката. Фестивал је део мог живота, од моје пете године и мислим дâ као културни догађај, оригинално установљен за нашу заједницу, има потенцијал да прерасте у нешто много веће. Време је дâ доведемо и млађе генерације, али и Канађане који воле филм. Већ смо у мају имали преко 100 Канађана из различитих заједница који су дошли на наш фестивал. Ово је само почетак. Желим да градим културне мостове, желим да проширим фестивал на што ширу публику. У Торонту постоји толико различитих фестивала из целог света, па зашто не би била препозната и српска кинематографија?“

 Двојака улога Фестивала

Ненад Станковић оснивач Фестивала српског филма каже:

„Фестивал има двојаку улогу: да задовољава културне потребе наших људи, као и да презентира наше културне вредности широј културној јавности у Торонту, Канади и Сједињеним Америчким Државама. Ранијих година наши филмови репризирани су и у Киченеру, Отави, Ванкуверу и Чикагу. Фестивал спонзоришу углавном представници малог бизниса и појединци. Фестивал даје увид и преглед филмске продукције из претходне године, а на Фестивалу се поред играних често приказују и документарни филмови.“

 Познате личности гости Фестивала у Торонту

Фестивал је до сада имао око 45 гостију – глумаца, продуцената и филмских радника; између осталих гости Фестивала су били Горан Марковић, Небојша Глоговац, Аница Добра, Паулина Манов, Зоран Цвијановић, Радомир Андрић, Драган Николић, Катарина Радивојевић, Мирослав Лекић, Александар Ћирић, Миодраг Митић, Слободан Иветић, Бранислав Трифуновић, Калина Ковачевић, Срђан Кољевић, Светислав Бата Прелић, Драган Бјелогрлић, Славко Штимац, Ана Марија Роси и многи други.

На преко 140 пројекција домаће филмове је видело више од 40.000 гледалаца, што Фестивал српског филма у Торонту сврстава у ред највећих културних манифестација у дијаспори. Планира се да у програму наредног Фестивала српског филма буду најновије продукције српске кинематографије које ће пратити и гости Фестивала. Поред тога у програму Фестивала биће приказани и филмови аутора нашег порекла из Канаде, САД и расејања.

Овај Фестивал је успео да српску културу и филм стави на културну мапу Торонта.

субота, 22. јун 2024.
30° C

Коментари

samovoljno pristale
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару