Дан АНЗАК-а: Представници српске заједнице поносно марширали

Дан Анзака је највећи државни празник у Аустралији. На овај дан Аустралија и Нови Зеланд обележавају национални дан сећања на своје борце који су 25. априла 1915. године десантом на Галипоље у Турској по први пут узели учешће у Првом светском рату.

Битка на Галипољу је једна од најкрвавијих битака у Првом светском рату у којој је животе изгубило око 8.000 аустралијских и око 3.000 новозеландских војника.

Тим поводом, сваке године широм Аустралије и Новог Зеланда 25. априла одржавају се комеморативне церемоније у знак сећања на све савезничке војнике који су дали своје животе у Првом светском рату. Учешће у свечаном маршу сваке године узимају и наши сународници.

"Фасцинантно је да Срби толико дуго обележавају Дан аустралијског и новозеландског армијског корпуса (Australian and New Zealand Army Corps, ANZAC). Тог дана се придаје значај и Аустралији и Србији због заједничке историје у Првом и Другом светском рату. Србија је заиста играла кључну улогу у тим сукобима и дирљиво је видети да то признање и даље постоји међу савезницима. То је сведочанство о трајним везама скованим у време недаћа и жртвовања.

Историја деценијама није била праведна према генералу Дражи Михаиловићу и његовим четницима, али истина ће увек изаћи на видело. 

Велико хвала фудбалском клубу Мелбурн Србија што је отворио клупске собе и обезбедио ручак за све који су учествовали у маршу, уз малу лекцију из историје која се односи на значај и везу између Дана АНЗАК-а и српског народа, и причом о формирању клуба", каже за РТС Саво Ковачевић, секретар Организације српских четника "Равна Гора" Аустралија.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара