Вече младих писаца – вече чисте емоције

Четрнаесто „Вече младих писаца“, у организацији Клуба младих уметника Просвјете из Беча, одржано је у недељу, 14. априла.

Организатори проф. Весна Шпирић и инж. Урош Уљаревић, поздравили су присутне захваливши се песницима што већ пуних осам година наступају на овој манифестацији, која је постала један од најпознатијих културних догађаја наше заједнице у Аустрији.

Млади аутори поезије и прозе представили су своје стваралаштво инспирисано различитим темама. На програму су се нашле шаљиве, љубавне и родољубиве песме, али и једна хаику песма, традиционална јапанска кратка форма поезије.

„Ја сам верни учесник ове манифестације још од друге вечери која је била 2017. и од тада долазим кад год сам у прилици. Четрнаесто вече је било заиста посебно, добро организовано и инспиритивно, а спој учесника веома занимљив”, изјавио је Хазим Хаџић, један од песника. Он је додао да су Вечери младих писаца значајне јер омогућавају умрежавање креативних људи који деле слична интересовања, те се захвалио Весни и Урошу који ово већ осам година организују из чисте љубави према поезији.

Као специјални гост вечери, наступио је глумац Амар Мешић, који је на одушевљење свих присутних, прочитао једну песму из опуса младог македонског песника Ђока Здравеског. Он је у кратком интервјуу истакао да између поезије и глуме нема разлике, јер су и глума и поезија чиста емоција, те је суштина иста – дотаћи нечије срце.

Млади писци наступили су уз пратњу гитаристе Огњена Шуке, тако да је публика, као и сваки пут, уживала у синергији музике и писане речи. Посебан утисак, оставили су и Никола Прерад и Веселин Рафаиловић, који су на Вече стигли право са Косова и Метохије, где су заједно са представницима организације Српски центар, лично уручили донације прикупљене на манифестацији Хуметност 2024.

Клуб младих уметника Просвјете најављује промоцију зборника са првих десет Вечери младих писаца, као и прву сликарску радионицу за младе сликаре, професионалце и аматере, која је планирана за јун 2024.

Четрнаесто Вече младих писаца организовано је у сарадњи са Одсеком за културу града Беча у оквиру пројекта Jahreskulturprogram 2024.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво