Просвјетине школе – у Штајерској најзад на српском, ђаци са конзулом у Форалбергу

У аустријској покрајини Штајерској ће од септембра ове године најзад кренути званична настава на српском језику. До сада се настава за нашу децу у Аустрији организовала на тзв. „бкс језику“, који није одговарао потребама, а ово је први пут да је српски самостално признат у систему Аустрије и да се може учити као такав. Вишегодишњи напори Просвјете у борби за статус српског језика у Аустрији, као и успешан рад Просвјетиних школа показали су да су овако важне позитиве промене за српску заједницу у Аустрији могуће и потребне.

У петак, 12. априла, у Грацу су се поводом наставе на српском језику састали оснивач и руководилац Просвјетиних школа у Аустрији, проф. Срђан Мијалковић и координатор за Штајерску др Марија Ђокић Петровић са представницом педагошких институција Штајерске, мр Андреом Пихлер. Састанку су претходили контакти са штајерским министром за европске, међународне послове, образовање и људске потенцијале Вернером Амоном који је допринео да у Штајерској дође до овог решења статуса нашег језика и договорена је даља сарадња.

Госпођа Пихлер је захвалила проф. Мијалковићу и др Ђокић Петровић на досадашњим активностима и настави на српском језику, али и прихватила помоћ тима Просвјетиних школа, посебно у домену учења ђирилице и других посебности српског језика. Сложили су се да ће бити важно да наши грађани у Штајерској у што већем броју пријављују децу на наставу српског језика и договорили се о даљим корацима сарадње.

„Замолићу све наше људе у Грацу и целој Штајерској да обавезно уписују децу на наставу српског језика, јер сви морамо показати да нам је то важно. А заиста је важно, знам јер се више од деценије залажем са мојим тимом за самостални српски језик у Аустрији. Ово је први пут да је српски језик званично прихваћен, макар у овој покрајини, што нам даје снагу да удвостручимо своје напоре и наставимо борбу широмј Аустрије! Од септембра ће осим наставе у Просвјетиним школама деца моћи да имају још часова српског језика, свуда где је то могуће и где се пријави довољан број ђака. Користим прилику да захвалим нашој Марији Ђокић Петровић на великом залагању и успешном раду у Просвјетиним школама у Штајерској, као и на одличним пројектима и сарадњи са локалним организацијама“, рекао је Мијалковић.

Др Марија Ђокић Петровић изразила је задовољство да су локалне власти препознале значај наших школа и истакла велику подршку градског саветника за интеграције Роберта Кроцера, као и да је реализовано неколико пројекта уз финансијску подршку градских институција и удружења, посебно оснивање Просвјетине школске библиотеке, коју је подржала и др Ирина Карамарковић из градског Савета за мигранте.

Истог дана, 12. априла, Просвјетине школе српског језика у Фелдкирху и Брегенцу је посетила Вера Вукићевић, генерални конзул Републике Србије у Салцбургу. Ово је била прва званична посета Просвјетиним школама у Форарлбергу од њиховог оснивања.

Генерална конзулка је присуствовала настави и заједно са ученицима учествовала у обради наставног градива, где није крила одушевљење знањем ученика. Указала им је на битност познавања српског језика, културе, географије и историје српског народа. По завршетку наставе је заједно са учитељицом Далиборком Марковић обишла наше цркве у Брегенцу и Фелдкирху, где је уз присуство представника заједнице Срби из Форарлберга упозната са тренутним стањем целокупне српске заједнице у Форарлбергу. Учитељица и координатор Просвјетиних школа у Форарлбергу Далиборка Марковић изразила је захвалност на овој значајној посети и на договореној будућој сарадњи.

субота, 25. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије