Никола Радановић: Крим је света земља за Русе

Овогодишњи представник Републике Србије и учесник на Светском фестивалу младих у Руској Федерацији, али и промотер срско-руских односа Никола Радановић који је још једном, на врло пријемчив начин, истакао важност ових историјских веза, недавно се вратио из Севастопоља на Криму, у ком је боравио извесно време са делегацијом из Јужне Америке и Европе.

Никола Радановић је током своје посете имао прилике да посети значајне институције, музеје, меморијалне комплексе, војне луке, али и буде гост на свечаном пријему код губернатора господина Михаила Развожајева.

„У Севастопољу све одише богатом историјом и победом. Имао сам прилике да посетим пристаниште од огромног значаја за овај град у ком је било забрањено фотографисање, посматрам ратне бродове и ракетне чамце црноморске флоте, чувени споменик потонулим бродовима, посетим историјско-меморијални комплекс на Сапун-Гори, исто тако Поморски музејски комплекс Балаклава, тј. подземну базу подморница која је својевремено била строго повељиви објекат... али и будем гост на државном Универзитету Града Севастопоља (СевГУ), у највећој образовној установи на Криму, а свакако и једној од најважнијих у Руској Федерацији“, рекао је на почетку разговора Никола Радановић.

Гостовање на Универзитету „Севасто́польский госуда́рственный Университе́т“ који броји више од 12 000 студената из целог света, Радановић ће упамтити по несвакидашњој добродошлици, када су студенти у колонама заставама и песмама свечано дочекали представнике делегације, а потом приредивши им незаборавне тренутке уз традиционалну руску песму, игру, храну и пиће.

Приликом обраћања у пуном амфитеатру, Радановић је захвалио студентима на незаборавном дочеку и дао предлог о заједничкој сарадњи Универзитета у Београду и Универзитета у Севастопољу, што су сви присутни подржали громогласним аплаузом. Он је студентима и професорима пружио моралну подршку у овим тешким тренуцима, подсећајући их да српски народ мисли на њих. Са нашим представником, присутнима су захвалили и представници Еквадора испред њиховог Министарства економије и представник Демократске Републике Конго који је такође у програму показао огромно поштовање према Републици Србији.

Да Град Севастопољ заиста свесрдно дочекује своје госте, потврђује свечани пријем Николе Радановића код губернатора господина Михаила Развожајева у Уметничкој школи на темељима Херсонеса, древног града који су основали Грци 529. године п.н.е, а у коме је православље постало званична вера Руса.

„Пријем код господина Развожајева је дакако заокружио мој боравак на Криму. Господин Развожајев је и више него срдачно разговарао о односима наших земаља и историјским везама. Рекао сам му да бисмо волели да га угостимо, а да бих се лично потрудио да посети многе српске светиње. Иначе, колико су Косово и Метохија важни за српски народ, толико је Крим значајан за руски народ. Са губернатором сам обишао древни Херсонес, присуствовао изградњи Новог Херсонеса који граде стручњаци руског Министарства одбране. Древни Херсонес је један од центара хришћанства и ходочашћа које представља место крштења кнеза Владимира и заправо, стицања православне вере", истакао је наш саговорник.

„Ове године очекујемо да ће Нови Херсонес отворити своја врата првим посетиоцима из свих крајева света. На овој територији биће отворена три огромна музеја: Антика, Византија и Хришћанство, у којима ће се налазити артефакти (преко 3 милиона) откривени током археолошких радова који су претходили изградњи. И оне колекције које су се раније „акумулирале“ и чувале у магацинима, јер таквих изложбених простора никада није било", рекао је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев.

Последњи дан на Криму, делегација је провела у најстаријој фабрици и винарији „Золотая Балка“ надомак Црног мора, где се производи вино које се по квалитету издваја у Европи. Видно расположени и сетни, чланови делегације су отпутовали у Москву, а потом наставили путем својих држава.

 

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару