Милићевић у Копру: Срби да буду јединствени где год да су!

Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић је у словеначком граду Копар, заједно са градоначелником Алешом Бржаном, 14. марта свечано отворио нове просторије Српског културно-уметничког друштва "Коло".

У новом простору, поред свечане сале, налази се и библиотека "Мирослав Мика Антић" која ће бити дом књигама из Србије и постати место где ће се сви заинтересовани, не само Срби, већ и Словенци и други који живе на овим просторима, моћи да приближе нашој књижевној баштини. Посебна просторија издвојена је за радионицу за израду народних ношњи, а ту је и интерактивна учионица где ће српска деца из овог дела Словеније моћи да уче свој језик и своје ћирилично писмо.

"Наши сународници желе да очувају српски језик, културу и традицију и ми ћемо им као Влада Србије пружити подршку у томе. То су симболи једног народа. Ако нема ћирилице, народне песме, традиције, српског језика – нема ни Срба", истакао је министар. Нагласио је да ће Србија у наредном периоду „бити изложена још већим притисцима, још већим изазовима, искушењима и због тога је јако важно национално јединство.

"Србија је увек била јака онолико колико су Срби били јединствени. То јединство се не односи само на нас који живимо у Србији, већ на све наше сународнике где год они живели. И зато је веома важно да ви у Словенији будете јединствени и сложни у одбрани српских националних и државних интереса", истакао је министар Милићевић.

Он се пoсебно захвалио председнику КУД "Коло“ Бранку Бајићу, на чију иницијативу су отворене просторије које ће бити центар српске културе у Копру, као и пароху Дејану Мандићу на свему што је СПЦ учинила за очување нашег националног идентитета у словеначком приморју.

  Свечаност у Љубљани

Министар Ђорђе Милићевић присуствовао је свечаности коју је у Парохијском дому у Љубљани приредила Амбасада Републике Србије у Словенији. Том приликом додељене су захвалнице истакнутим појединцима и удружењима који су неуморно радила на јачању веза између Срба у Словенији и матичне земље.

"Наши људи у дијаспори располажу великим људским и финансијским капиталом. Циљ је да успоставимо двострану комуникацију, да у сваком тренутку можемо да сагледамо шта су потребе наших сународника који живе ван отаџбине, као и да они знају шта је то што су потребе Србије", рекао је министар Милићевић. Позвао је Србе из Словеније да и овог лета пошаљу своју децу у летње кампове који ће бити организовани широм Србије.

"Прошле године је кроз ове кампове прошло око 5.000 малишана из 16 земаља, а надам се да ће их ове године бити барем дупло више. Желимо да нашу децу из расејања, кроз упознавање културе и традиције унутрашњости Србије, подстакнемо да још више размишљају о матици, да њиховом срцу приближимо Србију и да оног тренутка када заврше своје школе, факултете, размишљају да се врате у Србију", нагласио је министар.

Апеловао је на Србе из расејања да буду јединствени и да подрже председника Републике Александра Вучића и државно руководство у борби за одбрану српских националних и државних интереса.

Свечаност у Парохијском дому отворио је отправник послова Амбасаде Републике Србије Горан Марковић, а поред министра Милићевића присутнима се обратио и парох Александар Обрадовић. Међу 100 званица, били су челници српских удружења, професори српског језика у Словенији, угледни лекари, бизнисмени, али и прослављени српски музичар Борислав Бора Ђорђевић.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару