Читај ми!

Лавина емоција: Поетски кабаре „Деца“ у изведби Бечког театра младих одушевио бечку публику

У култном бечком позоришту Ателиертеатер 14.децембра увече тражила се карта више за премијеру поетског кабареа „Деца“ Бечког театра младих, који наступа као део одбора СПКД Просвјете у Аустрији.

Инспирисан стваралаштвом Мике Антића и Ђорђа Балашевића, овај кабаре указује на проблеме са којима се деца суочавају током свог одрастања. Прве љубави, растанци, сиромаштво, одлазак у рат – ове важне теме глумци су приближили публици кроз поезију, игру и песму.

Дипломирана глумица Ена Павловић потписује режију овог дирљивог остварења, док иза плесних кореографија стоји Ања Рудић, некадашња првакиња Војводине у стандардним и латино-америчким плесовима. Глумачку поставу чине Весна Шпирић, Никола Деспотовић, Кристина Ђенђиновић, Александар Гаврић, Ања Рудић, Марија Живановић, Бојана Радоман, Веселин Рафаиловић и Ђорђе Деспотовић.

„Сва деца на овом свету деле исте страхове, боли и надања. У временима када сведочимо расизму, мржњи, ратовима и страдањима, само љубав и толеранција могу спасити свет. То је порука коју смо желели да пошаљемо“, казао је Ђорђе Деспотовић, који је у улози црног детета дебитовао на „даскама које живот значе“ и разнежио публику својим раскошним талентом.

Изведбом песме „Неки нови клинци“, Весна Шпирић расплакала је присутне, док су сјајне плесне тачке Ање Рудић изазвале лавину одушевљења у публици. Кабаре као форма први пут се нашао на програму Театра младих, и резултат је досадашњег успешног деловања његових чланова у различитим областима уметности.

„У теорији, овај пројекат могао би се назвати „сиромашним позориштем“, међутим, никако садржајем или духом. Уз скромну сценографију и костим, као и минимални број реквизита, ми ипак имамо нешто много важније: глумца, његово срце и умеће“, истакла је режисерка Ена Павловић. Она је додала да је било врло изазовно извући из глумаца оно најбоље што „чучи“ у њима, али да верује да је кроз „Децу“ у томе успела, судећи по реакцијама публике која је препознала „чисту емоцију, често скривену у свакодневици пуној баналности“.

Бечки театар младих Просвјете из Аустрије вредно ради на припреми још једног позоришног комада по сценарију Весне Шпирић, која је Клуб младих уметника Просвјете основала још 2016. године, тада са циљем да пружи младим ауторима поезије прилику да преставе своје стваралаштво ширем аудиторијуму. У међувремену, Клуб је, поред песничких вечери, почео да организује представе, сликарске радионице и часове плеса, а за сада броји више од 50 чланова.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару