Читај ми!

Снага сећања у имагинацији

Завршен 10 јубиларни фестивал Српског филма у Чикагу

Српска заједница Чикага и гости из других делова Америке, на тродневној филмској манифестацији, од 8-10 децембра, имали су прилику да се упознају са достигнућима овогодишње филмске продукције у Србији, али и подсете на незаборавне филмове из прошлости

У три филмска дана публика је видела 11 играних, двадокументарна и 2 краткометразна филма, и упознала правац којим иде српска филмска продукција. У време трајања фестивала, уприличено је дружење публике са глумцима, редитељима и продуцентима филмова који су допутовали из матице.

Под слоганом "Снага сећања у имагинацији" фестивал је преставио филмове са темама из наше даље и блиске
прослости, често болне и трагичне, али и радосне тренутке наше садашњости, као и тужна сећања на великане глумишта Зорана
Радмиловића и Жарка Лаушевића. Нови потенцијал наше филмске уметности који је представљен на овогодишњем фестивалу, даје наду да младе глумачке снаге чека велика филмска будућност.

Жири Фестивала доделио је награду за најбољу улогу - Павелу Сфери у кратком филму "Омаж рок звезди", који је уједно и проглашен за најбољи филм дијаспоре.

За најбољи кратки филм проглашен је филм "Наздравље", за најбољи документарни филм - " Yу група - Тренутак сна".
Награда за очување српског наслеђа и културе припала је Александру Хаџи Ђуровићу за документарни филм "Гора преображења".
Специјална награда жирија додељена је Павлу Чемерикићу за улогу у филму "Изгубљена земља".
Награду за најбољу женску улогу примила је Нела Михаиловић за улогу у филму "Хероји Халијарда", а за најбољу мушку улогу припала је Миодрагу Радоњићу у филму "Индиго Кристал".

Признање за најбољи сценарио заснован на историјским чињеницама добио је Милош Радуновић, редитељ и сценариста филма "Олуја".
За најбољу режију филма "Што се боре мисли моје" награду је примио Милорад Милинковић.

Награда за најбољи филм Фестивала - остварењу "Хероји Халијарда", редитеља Радоша Бајића, који је зазвао велико интересовање Чикашке публике, а међу присутнима су били и потомци учесника историјског догађаја - спасавања америчких пилота. На велики захтев гледалаца филм је на Фестивалу имао 4 пројекције.

Посебну везу са Чикагом изразио је и редитељ филма "Индиго Кристал - Лука Михаиловић, чију је поруку присутнима прочитао Миодраг Радоњић, који тумачи главну улогу у поменутом филму.

Последњег дана Фестивала пројекцијом филма, "Шмекер" евоцирана је успомена на непресушни таленат недавно преминулог Жарка Лаушевића, а Зоран Амар, редитељ филма и Жарков дугогодишњи пријатељ говорио је о његовој непоновљивој глуми, писању и сликарству. Жарко се, подсетимо, последњи пут поклонио публици на београдској премијери филма "Хероји Халијарда, у коме је бриљантно одиграо главну улогу.

Фестивал је постхумно доделио признаје Жарку Лаушевићу за изузетан допринос филмском стваралаштву наше земље.

Уз изузетан напор организатора Фестивала, залагање волонтера и свесрдну помоћ многобројних спонзора, а посебно благодарећи пажњи гледалаца, овогодишњи Српски филмски Фестивал оправдао је своје јубиларно издање.

Славици Петровић, оснивачу и директорки Фестивала уручена је специјална награда - "Лифетиме Ачивемент" - плакета за доживотно достигнуће.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару