Читај ми!

Наших 10 година – концерт Удружења Срба ,,Круна"

Удружење Срба "Круна" из Скиа (Италија) прославило је своју десетогодишњицу оснивања свечаним концертом који је одржан 18. новембра 2023. у граду Тиене, надомак Вићенце. Овај концерт је био пажљиво и дуго припреман, тако да га је публика радознало ишчекивала и сва места за театар су била попуњена већ неколико недеља раније.

Приређен је прелеп дочек гостију које су дочекивали насмејани чланови обучени у народну ношњу, по српском традиционалном обичају. Сцена испред театра је била за дивљење и подсећала на неко српско етно место. Од саме улице, до улаза у позориште, кроз ходник где се могла погледати и изложба о активностима удружења, па све до саме сале, све је блистало у српком традиционалном духу препуно дивних детаља, тако да се оваквим дочеком сваки гост осетио посебним.

Програм су отворили ђаци Српске допунске школе "Свети Сава" са наставног места Скио које је припремила наставница Драгица Додеровић, извођењем песама Добрице Ерића. Наступили су и дечији ансамбл удружења који је извео колаж дечијих песама и игара из Србије; припремни ансамбл извео је игре из Димитровграда; извођачки ансамбл игре из Куманова и Владичиног Хана; док је ансамбл ветерана кроз народну игру и песму извео прелеп приказ виноградарских обичаја из Срема. Специјални гости концерта били су чланови плесне школе "Стејџ дор", млади Италијани који често сарађују са удружењем Круна и који су извели игре уз песму Здравка Чолића – Пусти, пусти моду.

Публика је уживала у свим овим наступима, али такође и у јако интересантном филму који се приказивао у деловима између извођења ансамбла. Снимање овог филма је удружење Круна дуго припремало и снимало. У њему су глумили чланови који су се показали као прави професионалци, а ток приче је био јако дирљив за све. У филму је приказана традиционална српска породица која је добила ћерку Круну која је полако расла, од бебе која је требало да прохода и научи да прича, да заврши школу, да прође кроз разне тренутке радости и проблеме са родитељима, све до тренутка док не сазри, одрасте и постане самостална, успешна и срећна у животу. Прича која је јако сликовито и емотивно говорила о љубави, пожртвовању и свему ономе што је прошло и само удружење Круна и њени чланови током протеклих 10 година.

Ту су била и три члана Круне у улози српских домаћина у народној ношњи, који су све ово пратили из угла и улепшали цео програм и сцену. На крају програма, као специјални гост из Србије, наступио је и познати гуслар Миљан Миљанић. Председник удружења Бобан Петровић на крају програма захвалио се и поздравио све присутне госте, међу којима и генералног конзула Републике Србије у Трсту Ивану Стојиљковић, Градоначелника града Скио Валтера Орсиа, председника Црквене општине у Вићенци Живомира Илића, председницу Савеза Срба у Италији Лидију Радовановић, и представнике свих братских удружења са територије Вићенце којима је уручио прикладне захвалнице за подршку и сарадњу. Бобан је такође упутио и посебну захвалност секретару удружења Лидији Младеновић која је вредно и марљиво руководила целом организацијом, као и Марији Лазић која увек даје велики допринос удружењу.

Након концерта гости и публика су наставили дружење и прославу уз музику, у оближњем месту Мало.

Удружење Срба „Круна" и њено оснивање у октобру 2012. нераскидиво су везани за парохију "Свети Лука" у Вићенци и Српску допунску школу "Свети Сава". Школа је била подстицај редовном окупљању, прво ученика, а онда и других, па је тако основано и удружење. Удружење тренутно има преко 200 чланова, и даље највећу пажњу посвећују школи, али поред школе јако негују и фолклорну и спортску секцију. Од многобројних активности најпознатије су традиционална спортска манифестација "Ђурђевдански састанак" која се одржава сваке године у мају, као и "Фолклор без границе" који се одржава на јесен. Најновија активност удружења је први Дечији дневник у Италији, који се емитује сваке последње недеље у месецу. За наредни месец удружење Круна најављује још један пројекат, промоцију двеју илустрованих новина под називом "Крунин буквар" и "Родбинске и остале везе у Срба". Крсну славу удружење обележава 14. јануара када славе Светог Василија.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару