Читај ми!

Фестивал српског филма у Чикагу с поносом слави деценију постојања

Десети јубиларни фестивал најновијих и најбољих српских филмских остварења одржаће се од 8. до 10. децембра у елитној дворани AMC (раније се звала MUVICO), под називом “Снага сећања у имагинацији” и све је спремно за почетак – каже директорка фестивала Славица Петровић .

"На фестивалу ћемо представити најбоље филмове наших аутора и потврдићемо оцену нашег амбасадора у САД Ђерђа Матковића, изречену пре неколико година, да је наш Фестивал најзначајнији културни догађај српског Народа у Америци", каже Славица Петровић, директорка Фестивала.

Ове године наши људи и њихови амерички пријатељи видеће чак 12 филмова, који итекако заслужују пажњу, а имаћемо и рекордан број, чак 8 филмских звезда, гостију из Србије – и глумаца, редитеља и продуцената, наставља директорка Петровић и наставља:

Фестивал се отвара у петак, 8. децембра филмом Хероји Халијарда и то ће бити америчка премијера. Подсећамо и на садржај филма: У пролеће 1944, у тренутку завршнице другог светског рата, у једном српском селу у току је највећа појединачна акција спасавања америчких и савезничких пилота у историји светског ваздухопловства, позната као „Операција Халијард“. У позадини овог историјског догађаја Дешава се прича о три брата Јовића и њиховој породици, разапетој између супротстављених идеологија. док се Мирко бори у одредима југословенске војске у отаџбини, Сретен се придружио партизанима. Илија, најмлађи мушки наследник, кога отац жели да сачува, растрзан је између две стране. Сага о њима и њихове индивидуалне трагичне судбине представљају парадигму српске националне трагедије, братоубилаштва и идеолошких раскола, који цео један народ одводе у суноврат.

Специјални гости су јунаци филма Халијарда - главна глумица Нела Михајловић и глумац Недељко Бајић. Они ће се појавити на свечаном отварању и поклонити публици, обратити пригодним речима и одговорити на нека њихова питања. Најбољима ће бити уручене фестивалске награде.

Међу гостима на свечаном отварању Фестивала биће и главни глумц Драган Мићановић у филму “Сто се боре мисли моје” и глумци Миодраг Радоњић, Денис Мирић и Милош Петровић, у филму “Индиго кристал”, затим глумци Стефан Јевтовић и Раде Ћосић у филму “Ко жив, ко мртав”, а биће и глумци, редитељи и продуценти филмова које ће публика видети, а њих и чути:

Потом ће се приказати филм “Маратонци трче почасни круг”, у част глумца Зорана Радмиловића, великана нашег глумишта, коме је посвећен 10. јубиларни Фестивал. Продуцент тог култног филма, који се сматра једним од најбољих југословенских филмова свих времена, је Филмска кућа “Центар филм”, чија је директорка Јадранка Блануша, доајен Српске кинематографије, којој се директорка Петровић, посебно захваљује што је фестивалској публици послала ту дигитализовану верзију филма.

Исте вечери приказаће се и филм “Изгубљена земља”, који је награђен на Канском и Сарајевском фестивалу. То је филм – драма Зорана Перишића о Србији, 1996. током студентских демонстрација против милошевиц́евог режима, Петнаестогодишњи Стефан мора да прође кроз најтежу револуцију од свих. Мора да се суочи са вољеном мајком, портпаролом и саучесником корумпиране власти против којих устају његови пријатељи.

У суботу, 9. децембра приказаће се чак 7 филмова:

Најпре, документарни филм “Гора преображења” – прича о Светом Сави,књижевнице - сценаристе Љиљане Хабјановић-Ђуровић, а у режији Хаџи Александра Хабјановића. Прича прати најважније догађаје из живота Светог Саве, такође и тренутке српске историје везане за настанак српског краљевства и осамостаљење српске православне цркве. Филм је настао на аутентичним локалитетима везаним за живот Светог саве и приказује неке, до сада невиђене на екрану, снимке и историјске реликвије.

Затим ће се редитељ Марко Грујић представити својим кратким филмом “Омаж рок звезди”, а редитељ и сценариста Закарије Бреди 11 минутним филмом “Наздравље”. Филм “Свилен конац”, сценаристе Милице Јевтић и редитеља Дамира Романова, је прича о породици и пунолетству, о истрајности и остварењу снова. у средишту приче је младић Миша, који живи са оцем и баком у забаченом планинском селу. бескрајно надарен, сања да постане виолиниста, али је свестан стварности која га кочи.

Следе филмови – америчке премијере: “Што се боре мисли моје”, “Олуја” и “Индиго кристал”.

Филм “Што се боре мисли моје” режира Милорад Милинковић, који је са Драгоqубом Стојковићем написао и сценарио. Улоге играју Драган Мићановић, Небојша Дугалић, Милош Тимотијевић, Наташа Нинковић, Јана Ивановић, Лука Грбић, Александар Срећковић „Кубура“ …

Филм “Олуја” режирао је и аутор је сценарија Милош Радуновић, а улоге играју Јово Максиц, Марија Пикиц и Иван Вујиц. То је прича о људима који су протерани из Крајине 1995. године и то је страдање српског народа у Хрватској.

У филму “Индиго кристал” у режији и сценарију Луке Михаиловића играју Миодраг Радоњић, Денис Мурић, Милош Петровић Тројпећ и Нина Јанковић.То је филмска прича о Вуку, тридесетогодишњем повратнику из затвора, којег је натерало самоубиство најбољег пријатеља и који преузима одговорност да свог млађег брата изведе на сигуран и прави пут.

У недељу 10. Децембра је такође америчка премијера филма “Ко жив, ко мртав”, а фестивал затвара филм Дарка Лунгулова посвећен легендарној “YУ групи”:

"YU група - тренутак сна" је прича о рокенрол групи која је надживела земљу (Југославију) по којој је добила име, али и прича о породици. Филм прати тројицу браће Јелића који се рађају и одрастају заједно са Новом Југославијом. Прича се преплиће између судбине земље, судбине групе и породице. Овај истовремено епски, али дубоко интиман филм креативно користи архивске снимке и никада раније виђене снимке супер 8 да исприча причу о издржљивости, љубави и борби. За разлику од уобичајених музичких документараца, ово је такође изненађујуц́е интиман поглед на то шта значи бити заједно у бенду, остати заједно, борити се и победити и шта значи бити део историје. 80 година живота, 60 и по година свирања рокенрола, 50 и по година YU групе и 45 година некадашње земље ушло је у овај јединствени филм, сниман седам година. За седам година снимања, цела планета се променила, али Жика Јелић на концерту каже: У YU групи још увек нема промена...

Фестивалски програм је већ одавно утврђен, међутим, каже директорка Петровић, смрт филмског великана Жарка Лаушевића је учинила да морамо да обележимо и сећање на још једног натпросечног глумца. Покушаћемо да обезбедимо приказивање дигитализованог филма из 1986.г. “Шмекер” у којој се у главној улози појављује Жарко Лаушевић, а запажену улогу има и Зоран Радмиловић.

На крају Славица Петровић, директорка Фестивала нам је рекла да је интересовање за све филмове велико и да зато улазнице треба благовремено набавити и да су сви филмови титловани на енглески језик. Поручује да наши људи позову и своје америчке пријатеље, посебно оне који се баве филмом, јер је у Чикагу седиште многих америчких продуцентских филмских кућа. Видеће и колико су наши филмски ствараоци даровити и како за мале паре могу да направе одличне филмове, а тек какви би то филмови били за више пара.

Познати новинар Александар Влајковић, иницијатор одржавања фестивала српског филма у свету и бивши генерални директор некадашње филмске куће Авала филма, поручује америчким продуцентима да је Србија сјајна земља за снимање филмова, јер држава има законе који финансијски стимулишу снимање филмова, а поред тога Србија има сјајне амбијенте за снимање филмова многих жанрова и сјајне филмске ствараоце, о чему најбоље сведоче велики филмови страних продуцената који су настали у Србији.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару