Читај ми!

Изложба књига о Куби и почасно чланство у Адлигату кубанске песникиње Нанси Морехон

Отворена је изложба старих и ретких кубанских књига и књига о Куби у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности. То је највећа и најзначајнија таква колекција у југоисточној Европи. Изложба ће бити отворена до 1.1.2024. године.

Почасна чланица Удружења Адлигат постала је кубанска песникиња Нанси Морехон (1944) која је одржала и песничко вече пред препуном Свечаном салом Удружења Адлигат.

Нанси Морехон је најпознатија и најпревођенија песникиња пост-револуционарне Кубе, обитница многих награда, међу којима се издвајају Награда критике (1986) и Национална награда за књижевност Кубе (2001). Директорка је Центра за карипске студије у Кући Америке у Хавани, водећем центру кубанске и латинскоамеричке интелегинције.

Морехон у песмама обрађује теме етницитета, полова, историје, политике и афро-кубанског идентитета. Њени стихови описују како су се помешале шпанска и афричка култура, створивши данашњи кубански идентитет. Бави се правима жена у кубанском друштву, нарочито црнкиња. Поезија јој је препуна разиграних запажања о сопственом народу, са хумором и лириком о дубоко интимним темама, ропству, духовности, еротици. Суштинске теме додирује Морхеон, а онда их мајсторски претвара у стихове који налазе одјек у душама њених суграђана. За Кубанце Морехом је више од песникиње: она им је мајка и сестра. Неко ко разуме сваког Кубанца, његове дневне бриге и муке, осећања, али и све слојеве историјских мука и неправди и те како присутних у свакодневном животу и психи сваког човека понаособ али и народа као нераздељиве целине.

"Госпођа Морехон је недавно боравила у Србији, као гост једног од најзначајнијих српских књижевних фестивала Смедеревске песничке јесени, на којем јој је уручен Златни кључ Смедерева. Смедерево је више од древног српског главног града. Смедерево је српска престоница поезије! Најугледнији песници са свих меридијана долазе у Смедерево да би своје стихове рецитовали пред изузетном публиком, експертима и огранизаторима Смедеревске песничке јесени", изјавио је Виктор Лазић, председник Адлигата.

Та манифестација, установљена 1970. године, за протеклих педесет година окупила је више од две хиљаде песника из свих крајева света. У својој издавачкој делатности, фестивал је објавио више од четири стотине књига поезије, а фестивалске програме је пратило више од сто хиљада посетилаца! "То су резулатати које би пожелела било која земља, било који град, било који фестивал", истакао је Лазић.

"Верујем у песничку обдареност нашег народа. Сви смо у души песници. И неће бити кризе поезије док на овакве приредбе оволико света долази, рекла је једном Десанка Максимовић. Те речи потписујем и ја, као што би то учинио и сваки љубитељ поезије, кад види препуну салу Центра за културу у Смедереву", каже Лазић.

Фестивал већ неколико година води Миљан Губеринић који се води начелом – квалитет изнад свега, али и нарочиту пажњу пружа песницима из држава које нису признале независност Косова и Метохије.

Пре две године потписан је протокол о сарадњи Смедеревске песничке јесени и Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат. У оквиру те сарадње у Адлигатов Музеј књиге и путовања стигло је око две стотине књига са посветама које су фестивалу поклањали значајни песници.

Договорено је да све године победник фестивала у Адлигату одржи књижевно вече. Тим договорм сад великани светске поезије наступају и у Београду пред пробраном публиком која их воли и разуме. Тако је и Нанси Морехон посетила Адлигатове музеје и толико била надахнута посетом, да је одмах обавестила своје колеге на Куби о постојању овог пројекта и потреби да се успостави дугорочна институционална сарадња. Овом приликом Морехон је уручено и почасно чланство у Адлигату а онда је уследило незабровно вече поезије.

Да би пропратио доделу награде Ненси Морехон, чему је претходило отварање Адлигатове изложбе књига, са Кубе је у Србију стигао и лично министар културе ове државе Алпидио Алонсо Грау.

"Министар је жарко желео и да посети Адлигат, посета је већ била заказана, када су га здравствени проблеми приморали да све активности откаже. Међутим, и сам песник, министар је постао изузетан узор: рецитовао је поезију, а већ тиме што је нашао за скодно да пређе преко пола света, да би присуствовао додели награде једној песникињи, показао је шта значи волети поезију, шта значи бити сањар, чак и кад си министар", изјавио је директор фестивала Миљан Губеринић.

субота, 06. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару