Читај ми!

"Кикац" - чувар српског идентитета

Другог децембра у Базелу ће се одржати Свечана академија поводом 55 година постојања и рада најстаријег српског друштва. Биће то дивна свечаност којом ће уметнички рад друштва "Кикац" бити уписан у историју српске дијаспоре.

Културно уметничко друштво "Добросав Радовановић Кикац" из Базела слави 55 рођендан. Формирано је 1968. године и носи име свог бившег члана. Ово једно од најстаријих српских друштава у Швајцарској организује рођенданско славље.

"У суботу је одржан годишњи концерт фолклорног ансамбла под називом "Чувамо нашу традицију", који је одушевио госте и посетиоце. Тим поводом Ђорђе Милићевић, министар у Влади задужен за односе са дијаспором, уручио је "Кикцу" специјалну Захвалницу Републике Србије за очување и развој српског националног идентитета", рекао нам је члан управе Илија Јовић.

КУД „Кикац" никло је у крилу друштва „Коло" из Бадена почетком шездесетих година прошлог века. Активирали су га чланови Клуба експерата из Железника на раду у Швајцарској.

"На иницијативу конзула Црепаревића из Цириха долази до договора са кантоналним властима и неколико стотина наших грађана о оснивању подружнице КУД "Коло" у Базелу. У почетку подружница је окупљала наше људе два до три пута годишње на празничним забавама са уметницима из завичаја, што се испоставило да то није довољно, јер је прилив наших грађана у Швајцарску и кантоне у Базелу био у порасту. Дошло се на идеју да при подружници дође до оснивања секција, тако да са најмасовнијом фудбалском секцијом, а затим куглашком, шаховском и фолклорном секцијом, заокружује се разноврсна активност, окупљања и дружења Југословена и Срба", казује председник Зоран Марковић.

Друштво је основано и регистровано као Клуб Југословена на иницијативу југословенског дипломатског представништва 1968. године у Базелу са циљем да се наши радници баве културом и спортом. У Оснивачком одбору били су Бранко Шимић, Бора Ађанчић, Радојица Томић и Јездимир Павловић, први председници друштва. Тек почетком седамдесетих, после страдања члана Добросава Радовановића, пореклом из Аранђеловца, друштво узима његово име, презиме и надимак за своје име „Кикац".

Водили су га Драган Лазић из Железника, Јездимир Павловић, Радиша Станић Пепи, Раде и Беба Јовановић, Бата Новаковић из Лазаревца и Драган Лукић. Свој неизбрисив траг у „Кикцу" оставио је и Илија Јовић са Мајевице и из Нове Гајдобре, стручњак хемијске индустрије у Базелу.

"Кикац је моја дугогодишња радост. Ја сам пуних 22 године био активан у Кикцу, прво као члан Управног одбора, потом као потпредседник. И 12 година као председник овог друштва. Јако сам поносам на тај део мог живота, јер сам дао пун допринос друштвеном и културном животу наших људи у Швајцарској, али и очувању и развијању српске традиције, коју смо представљали нашим домаћинима Швајцарцима. А најважније је да су наша српска деца рођена или одрасла у Швајцарској у „Кикцу" спознала своје корене и развијала се у српском и православном духу", приповеда нам Илија Јовић.

КУД поседује 26 кореографије које потичу из крајева Србије. Има српску ношњу од вредности преко 200.000 евра. Кроз ово друштво је за пола века постојања прошло око 800 играча свих узраста, 85 музичара, солиста, певача, 14 чланова управе и око 3500 симпатизера и сарадника. И Срби и Швајцарци и данас памте представу „Призренска свадба", коју је урадио корегограф Бата Грбић.

Друштво сарађује са петнаестак клубова у Европи и отаџбини. "Кикац" је освајач је високих нагарада на Европској смотри српског фолклора (Пале 2003, Баден 2004, Врбас 2007, Темишвар 2009). Добитник је многих угледних награда.

Уметнички ансамбл има 135 чланова сврстаних у Први, Дечији, Средњи и Ветерански ансамбл. Уметнички руководиоци (Лидија Јоксић, Александар Пауновић, Миодраг Лукић из Лопара, Ванцо Трајанов и Даница Милинковић ) и кореографи (Звездан Ђурић, Радојица Кузмановић, Марко Ивановић, Саша Богуновић) уздигли су их на ниво уметника, који су имали 800 наступа широм Швајцарске и Европе.

У Базелу је 1. децембра 2018. године обележена педесетогодишњица од оснивања КУД-а "Добросав Радовановић Кикац", као најстаријег културно-уметничког друштва у Швајцарској. Данашњи руководиоци су Зоран Марковић, председник, потпредседник Сандра Анић, секретар Диана Милинчић, члан управе Катарина Миленковић и уметнички директор Даниела Лујић Аничић организовали су две свечаности поводом прославе сребрног јубилеја.

Другог децембра у Базелу КУД "Кикац" ће одржати Свечану академију поводом 55 година постојања и рада. Очекује се још једна дивна свечаност којом ће уметнички рад овог друштва бити уписан у историју српске дијаспоре.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару