Читај ми!

Стручно усавршавање уметничких руководилаца једино решење за унапређење рада културно-уметничких друштава у дијаспори

Председник Аустријског савеза српског фолклора (АССФ), Александар Станковић, активно се залаже за акредитацију програма за стручно усавршавање уметничких руководилаца у Аустрији и целој дијаспори, како би се млади едуковали у најбољим условима и стекли међународно признате дипломе за ово звање. Он је, током прошлог викенда, посетио највећи семинар за уметничке руководиоце у дијаспори, који је ове године одржан по 15. пут у организацији Српског културног центра"Стеван Мокрањац" из Беча, и поздравио све учеснике.

"Велико интересовање и посећеност семинара, потврђује чињеницу колико је квалитетно стручно усавршавање за уметничке руководиоце потребно дијаспори. Ми се већ, у сарадњи са институцијама Републике Србије и Аустрије, активно залажемо за пројекат стручог усавршавања уметничких руководилаца и активно радимо на томе да што пре начинимо и прве званичне кораке ка реализацији ове идеје. На тај начин, не бисмо само образовали нову генерацију уметничких руководилаца, него бисмо осигурали опстанак и развој наших културно-уметничких друштава која су стожер очувања српског идентитета, језика, културе и традиције у дијаспори. Истовремено, са активностима на припреми овог пројекта, залажемо се да се изборимо за статус постојећих уметничких руководилаца", каже Александар Станковић, председник Аустријског савеза српског фолклора.

"Врло је важно да институције, како у Србији, тако и у Аустрији, препознају значај постојања адекватног стручног и признатог образовања за уметничке руководиоце. У сарадњи са њима, имали бисмо на располагању стручни кадар за едуковање полазника који, једино уз адекватно стечена и призната знања и звања, могу да нострификују дипломе као уметнички радници и предавачи. Ми имамо изузетне кадрове са пуно знања, који већ раде, и младе таленотавне људе који би били одлични у том послу, али нам недостаје та крајња акредитована инстанца која даје легитимитет њиховом знању и звању", додаје Станковић.

Иначе, семинар за уметничке руководиоце ове године, у организацији Српског културног центра "Стеван Мокрањац" из Беча, окупио је више од 270 полазника из Европе, Србије и Републике Српске и то је, до сада, највећи број полазника на једном семинару, како у дијаспори, тако и у Србији. Семинар је трајао три дана и тематски био подељен на области: Игре из Призрена, Игре из Краљева, Игре из Ужица, Влашке игре из Црноречја. Последњег дана полазницима су подељени сертификати о завршеном семинару.

 О АССФ

Аустријски савез српског фолклора (АССФ) основан је 2020. године и окупља 28 удружења, клубова и културно-уметничких друштава из Аустрије. Главна мисија Савеза је да развија, унапређује, координира и повезује културно-уметничка друштва, како међусобно, тако и са другим релевантним установама културе у матици и Републици Аустрији, док је главна делатност очување, подстицање и извођење српских традиционалних игара.

 

 

 

субота, 06. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару