Читај ми!

Инзбрук: Хуманитарно позоришно вече – представа „Бедеми ћирилице“

У недељу, 15. октобра, у Инзбруку је у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ организовано хуманитарно позоришно вече на којем је по први пут у дијаспори изведена представа „Бедеми ћирилице“.

Позоришну представу „Бедеми ћирилице“ по тексту Владимира Ђорђевића у режији Милића Јовановића, извели су позоришни глумци крагујевачког позоришта, Предраг Јовановић из Параћина у улози Ћирила и Александар Јеленић из Тополе у улози Методија. С њима је у Инзбруку гостовао и сценограф ове представе, Вукашин Вујичић из Тополе.

Гостију је било из целог Тирола као и из Србије, а сав приход од ове позоришне вечери намењен је социјално угроженим вишечланим породицама на Балкану и болесној деци и најугроженијим случајевима у Тиролу. Захваљујући великом срцу свих који су били на овом догађају скупила се хуманитарна сума од 1.310,31 евра.

Глумци Александар Јеленић и Предраг Јовановић ће представу „Бедеми ћирилице“ ускоро одиграти по 50. пут, а на премијерном извођењу у Инзбруку, у позоришној сали најстаријег ловачког дома у Тиролу „Јегерхајм“, и уједно и ван Србије и региона бивше Југославије успели су, поред историјске приче о Ћирилу и Методију и настанку ћириличног писма, да пренесу и невероватну емоцију, коју су осетили чак и они у публици који не разумеју српски језик, наши аустријски пријатељи. Бриљантно глумачко умеће награђено је на крају стајаћим овацијама преко стотинак присутних гостију, одраслих и деце.

Представа „Бедеми ћирилице“ по тексту Владимира Ђорђевића, у режији Милића Јовановића премијерно је изведена на сцени Књажевско-српског театра у Крагујевцу у јуну 2019. године са благословом Његовог Преосвештенства владике шумадијског Господина Јована.

„Бедеми ћирилице“ говоре о животу и раду Свете браће Ћирила и Методија, о њиховој борби и људској драми на путу ка писмености, просвећености, одуховљености и језику и писму које оплемењује народ словенски. Ово је песма али и плач о градњи бедема, на којима је узрасло писмо, које вековима напаја наше постојање.

У улози модератора вечери био је мр Владимир Влајић, један од оснивача и члан Управног одбора СПОЈИ-а и члан Управе Савеза Срба у Аустрији, који је поздравио све присутне и испричао о активностима удружења СПОЈИ.

Међу гостима у публици били су присутни Ренате Дајнхофер (Renate Deinhofer), управитељ Јегерхајма и хуманитарни радник у Инзбруку и Тиролу, отац Слободан Радојчић, нови парох инзбрушки при Српској православној цркви, отац Александар Столић, нови свештеник инзбрушки при Васељенској православној цркви под Цариградском патријаршијом, представници Српске православне црквене општине Куфштајн, чланови Културно-спортског клуба „Петар Кочић – Змијање“ из Фигена, ђаци веронауке и ђаци Просвјетине школе српског језика у Тиролу, као и бројни подржаваоци.

Свесрдну подршку, поред других, пружила је и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Републике Србије.

Мр Владимир Влајић је у име Управног одбора Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ позвао све присутне и српски народ у Инзбруку, Тиролу и у Аустрији да буде сложан и да остане веран својој Српској православној цркви. Само слога Србина спасава и Спојени смо јачи, биле су завршне речи званичног дела вечери.

субота, 06. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару