Читај ми!

Дванаест година Просвјетине трибине у Бечу – о духовности и трајању

Tрибина бечке Просвјете "Сусрети и разговори" обележила је 12 година свог постојања. Слављеничка је била одржана у суботу 14. октобра у сали цркве Светог Саве у Бечу. Тема је била: "Родољубље или самопорицање - очување духовности или нестајање".

Гости трибине били су: проф. др Зоран Аврамовић и Живорад Ајдачић који је представио рад Културно просветне заједнице Србије. Трибину је и овај пут водио њен иницијатор и деценијски уредник проф. Срђан Мијалковић, као и Марко Сарић, председник Просвјете, који је на почетку бираним речима поздравио присутне. Музички гости били су су популарни "Мали хор Просвјете".

Међу угледним гостима био је и др Жарко Обрадовић амбасадор Србије при међународним организацијама у Бечу.

„Oво је изузетно важна тема, која се итекако тиче наших људи, како у матици тако и у расејању. Ми који живимо изван своје отаџбине видимо да таква појава не постоји код других народа. У западним земљама се агресивне друштвене мањине не охрабрују у ширењу мржње према властитим суграђанима и према својој култури, што је својствено аутошовинистима у Србији. Против тога се морамо борити образовањем и неговањем својих културних и друштвених тековина, а наш народ тога има на претек. И културни програми Просвјете, као и Просвјетине школе један су вид одбране од сваке врсте шовинизма, а посебно оног усмереног према Србима, ма са које стране долазио,“ рекао је Срђан Мијалковић и додао: „Ова култна трибина Просвјете – Сусрети и разговори, траје већ дванаест година и успешна је управо због тога што се заснива на стручности, искрености, важним темама и добрим гостима, као и нашој одличној публици која нас тако дуго и радознало прати. Ето, управо смо имали прославу деценије Просвјетиних школа, а радујемо се и овом јубилеју!“.

Професор Зоран Аврамовић је говорио о тој особеној појави у нашем друштву – презиру према обичном народу и мржњи према својој држави. Аврамовић јасно разликује критику државе и друштва, коју сматра легитимном и потребном, од активног пропагандног рата против интереса сопствене нације. Тај рад против властите заједнице има често разарајуће дејство јер се не очекује и буди негативне емоције, посебно у нашем народу који је деценијама изложен најружнијим пропагандним лажима и најгорим неистинама.

Разговори о предавању били су занимљиви и емотивни, а публика је госте испратила громким аплаузима. Сутрадан, гости су обишли Просвјетине школе у Бечу, а највише су били одушевљени најмлађим ђацима – клинцима из предшколске „Мале причаонице“.

субота, 06. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару