Читај ми!

Бројне активности српске омладине у Трсту

На самом измаку лета, сплет занимљивих дешавања у организацији Културног удружења српске омладине у Трсту, опет је окупио публику и радознале земљаке, са жељом и надом да се заинтересују и привуку нови чланови.

У низу збивања истиче се представљање романа за децу и младе „Мика” вишеструко награђиване ауторке др Јелене Ангеловски, као и књижевно–језичка радионица за писање на матерњем језику. Радионица се одвијала од 7. до 10. септембра 2023. у просторијама Српске православне црквене општине у Трсту, уз учешће деце, родитеља и заинтересованих учесника српског порекла из Италије и Словеније.

"Сусрети су отпочели презентацијом Удружења и његовог рада за све заинтересоване, уз доделу захвалница досадашњим партнерима и сарадницима на пројектима Удружења. Акценат је стављен на охрабрење нових младих чланова да се придруже и допринесу оригиналним иницијативама за будуће активности Удружења. Друго вече догађаја састојало се из представљања штампаног и аудио издања романа „Мика”, а овом приликом је ауторка у разговору са учесницима читала одломке из романа и протумачила основне идеје и теме овог дела на српском језику који се фокусира на децу која расту у дијаспори", открива Душица Милутиновић, члан Управног одбора Удружења.

Пројекат је био финансијски подржан од стране Министарства културе Републике Србије, Српске православне црквене општине у Трсту и Banke ZKB, уз коришћење и личних средстава Удружења. Тим који је спровео пројекат састојао се од чланица Душице Милутиновић -вође пројекта, др Ане Чернок - идејног творца и коорганизатора пројекта, др Маје Беровић- графичког уредника и сарадника на пројекту, Дијане Мусулин, која је задужена за финансије и администрацију, Тијане Делић, која одржава односе са јавношћу и Ненада Стокића- техничког уредника.

Док се спремају за овогодишње поновно учешће на фестивалу науке и истраживања Trieste Next, где ће се наћи раме уз раме са најважнијим научним инстиутима овог „града науке“, чланови Удружења досетили су се да спроведу још један у низу занимљивих пројеката књижевног типа, у овом случају намењен упознавању млађег српског нараштаја у Трсту са иновативним начинима одржавања матичне културе, традиције и језика.

За сваки узраст је било понешто, нико није био искључен из тако занимљивих активности и свако од присутних је могао да бира по сопственој жељи.

Уследила је радионица „Измишљамо књижевне ликове” за узраст од 6 до 12 година, где су се најмлађи фокусирали на то ко све може постати књижевни јунак, да ли то увек морају бити витезови и принцезе, или је могуће удахнути књижевни живот обичним људима са којима живимо, па и предметима који нас окружују. Уз забавну игру осмишљавања необичних јунака деца су радила на својој вештини писања на српском језику.

Ни средњошколци нису заостали учешћем на радионици „Како да напишем дијалог” за узраст од 12 до 18 година, где су научили како да сами напишу дијалоге које би радо слушали у неком филму или серији и увидели да писање може бити и те како узбудљив посао.

Програм је употпуњен радионицом и разговором за родитеље - „Усвајање српског као завичајног језика”, која је покрила најважније теме за сваког ко живи далеко од језика матице или одгаја децу у окружењу другог језика. Међу темама ове радионице нашли су се билингвалност, доминантни језик, говор у кући, различити контексти коришћења језика и начини мотивације развоја језичких компетенција", истакла је Тијана Делић, секретар удружења.

Међу успешно спроведеним пројектима Удружења нижу се (сада већ традиционални) културно-туристички обиласци српског наслеђа у Трсту, концерти српских студената музичког конзерваторијума у Трсту и кошаркашки турнир "Александар Николић“; специјализоване иницијативе као што су радионица на тему међурелигијског дијалога, обука за писање биографије и разговор за посао те догађај "Трст у Београду“ са регионалним италијанским писцима преведеним на српски језик; учешће Удружења на научним фестивалима European Science Open Forum (ESOF) и Trieste Next.

Као перјаница међу пројектима Удружења истиче се изложба "Никола Тесла: човек из будућности“ уз бројне пропратне догађаје, праћена књижевном манифестацијом "Никола Тесла: приче из будућности“ уз објављивање графичке новеле "Тесла: господар муња – искони“ аутора Живорада Жике Мишића, у сарадњи са ACGS и издавачком кућом Hammerle Editori, на српском и италијанском језику.

Associazione Culturale Giovanile Serba (ACGS) основано је 18. септембра 2017. године из жеље да се наша омладина окупи око заједничких активности културног, научног и уметничког карактера које би имале двоструки ефекат: да тршћанском друштву мало ближе представе праву слику Срба и Србије коју ми Срби сами имамо и негујемо, као и да кроз активности грађанског активизма створе живахан круг младих људи који ће стечену мрежу познанстава моћи да користе у пословне и друштвене сврхе. ACGS промовише интеграцију, инклузију и образовање младих из српске заједнице у Трсту, подразумевајући не само историјску и православну заједницу, већ и шире друштво.

субота, 06. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару