СКЗ "Свети Сава" чува од заборава

У организацији Српске културне заједнице "Свети Сава" из Валдања, 30. септембра, одржан је девети сабор "Сачувајмо од заборава", на коме је приказан богат културно-уметнички програм

Помаже Бог драги гости и добро дошли на девети Сабор "Сачувајмо од заборава" у организацији Српске културне заједнице "Свети Сава" из Валдања. Пре свега желела бих да се захвалим домаћинима који су ме позвали да данас водим програм. Пре 12 година када се основало ово удружење, деца чији су очеви били активни, била су први чланови који су се уписивали у допунску школу на српском језику и у фолклорној секцији. Једно дете од тих била сам и ја, и тако почела да будем све активнија у заједници. Што се тиче мог чувања од заборава, 2016.године ме је пут одвео у Трст, где сам уписала и потом завршила факултет и остала тамо и да живим. Али ћу увек бити захвална овом удружењу и никада нећу заборавити одакле сам почела - овако је Николина Ђорђевић, један од секретара Савеза Срба у Италији отворила манифестацију "Сачувајмо од заборава".

Затим су публику и госте поздравили Миодраг Јанковић, председник удружења "Свети Сава" и Душан Алексић потпредседник Савеза Срба у Италији.

Манифестацију су отворили ђаци Допунске школе на српском језику "Свети Сава" са наставног места у Валдању, предвођени учитељицом Јасмином Стојковић, који су отпевали химну Боже правде. Следио је богат културно-уметнички програм са многим учесницима, међу којима су били и гости из далека.

Миљан Токовић из Медевеђе, музичар који традиционално свира гусле и фрулу, дугогодишњи чувар народне баштине емисије "Шљивик", првак Србије у фрули, освајач Златне јабуке и Златног опанка.

Својим фолклорним наступима представила су се и удружења "Рас" из Луцерна, Швајцарска, као и "Слога" из Нове Горице, Словенија. Од удружења из Италије такође фолклорним наступима представили су се чланови "Слоге" из Вићенце и Басана дел Грапе, "Круна" из Скиа, "Дуга" из Монтекиа Мађоре и "Младост" из Лонига. Песмом "Расти расти" представила се и млада талентована чланица удружења "Свети Сава" Валентина Стојановић.

Питали смо Миодрага Јанковића, председника СКЗ "Свети Сава" из Валдања да ли успевају да сачувају нашу традицију и обичаје од заборава. Он каже да се боре и да су овом манифестацијом то и показали.

"Велико је задовољство када заједница успе да окупи велики број људи и удружења који имају исти циљ и задатак, да сачувамо и пренесемо на нашу децу нашу културу, обичаје и традицију."

Српска културна заједница "Свети Сава" Валдањо основана је 2011. године са циљем очувања српске традиције и идентитета. Удружење се активно бави спортом, фолклором, а најважнија манифестација која се традиционално одржава сваке године на јесен је „Сачувати од заборава". 2011. године основала се и група Српске допунске школе „Свети Сава" која је након годину дана призната и од Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Часови се одржавају у просторијама заједнице које финансира удружење ,,Свети Сава", првенствено за потребе школе, а затим и заједнице.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару