Читај ми!

Ћирилица и поезија за јубилеј Просвјетиних школа

У оквиру прославе  десетогодишњице од оснивања Просвјетиних допунских школа у Аустрији, бечка Просвјета је у сарадњи са организацијама из матице припремила два лепа и важна пројекта, који су се овог и прошлог септембарског викенда одржали у Бечу.

У суботу, 23. септембра и недељу, 24. септембра, у сали цркве Св.Саве у Бечу публици је представљена изложба под називом “Ћирилица, печат идентитета који не бледи”, коју су заједно организовали СПКД Просвјета Аустрија и Центар за Србе у расејању Свети Сава из Београда.

Аутор изложбе је Радмила Кунчер, председница Центра за Србе у расејању Свети Сава и библиотекар саветник. Представљен је и пратећи програм: “Србија кроз простор и време”, осврт на духовно и материјално наслеђе српског народа, аутора Верице Михајловић, песникиње и публицисте.

Изложба је врло топло примљена, а отварању је присуствовао и Стални представник Републике Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу, амбасадор Жарко Обрадовић, који је похвалио изложбу и организаторе и лепим речима говорио о раду Просвјете и њеним школама.

Госте је поздравио отац Ђорђе Пантелић из цркве Св.Саве, који је пренео поздраве и благослов епископа аустријско-швајцарског господина Андреја и истакао важност оваквих догађаја који су, како је рекао, кључни за очување нашег језика и писма, наше вере, културе и традиције.

Изложбу је отворио проф. Срђан Мијалковић, потпредседник бечке Просвјете, оснивач и руководилац Просвјетиних допунских школа српског језика у Аустрији.

У сали цркве Васкрсења Христовог у Бечу, 19. септембра, одржано је вече посвећено поезији Бранка Миљковића и представљање књиге „Звезда над празнином“ Дејана Стоиљковића као и пројекција документарног филма “Бранко” о овом великом песнику. Програм је водио проф. Срђан Мијалковић из Просвјете, а са присутнима су разговарали и аутор филма Миодраг Миљковић и Саша Ђорћевић из Удружења „Европско Заплање“ из Гаџиног Хана, места рођења Бранка Миљковића. Поздравну реч упутио је свештеник овог храма, отац Вељко Савић.

Покровитељ ових догађаја био је Кабинет министра без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором, а они су били својеврстан увод у централну прославу Просвјетиног јубилеја - Свечану академију којом се обележава десет година постојања српских школа - Мреже Просвјетиних допунских школа српског језика у Аустрији.

Академија ће се одржати у суботу 30. септембра 2023. у Алберт Холу, (Albertgasse 35) 1080 Беч, са почетком у 19.00 часова, а почасни гост ће бити Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, који ће, заједно са оснивачем проф. Срђаном Мијалковићем свечано отворити нових десет Просвјетиних школа које су ове године основане.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару