Читај ми!

Премијера "Аудијенције" у Бечу

Представа „Аудијенција“ одиграна је у недељу, 17. септембра, у пуној просториј Акцент театра у Бечу. Глумци Миодраг Радоњић и Никола Ракочевић представили су публици социјалну трагикомедију коју је режирао Милан Нешковић, а све у реализацији „Српског центра“ из Беча, организације која се бави хуманитарним радом као и другим делатностима од културног значаја.

Представа „Аудијенција“ Вацлава Хавела написана је 1975. године. Колико је актуелна, може се повезати са данашњицом и просечним човеком заробљеном у цензури и ућуткивању, говоре овације публике која се лако идентификовала и поистоветила са глумцима.

„У питању је прашко пролеће и репресија Совјетског Савеза. Мада није у питању само то, ради се пре свега о начину како функсионише власт и то је оно што не јењава. Али да је само то суштина ове представе мислим да не би била толико добра, пре свега се ради о два човека који су репрезенти потпуно два различита слоја друштва. Како се два човека, из потпуно два различита света, који немају додирних тачака, сретну, упознају и додирну у једном тренутку и како наставе даље кроз живот. И то је оно што је заправо најлепше“, рекао је глумац Никола Ракочевић.

Радња „Аудијенције” одиграва се у једној пивари и заснива на разговору између радника и послодавца. Заправо ради се о дијалогу између Вањека, писца коме је режим забранио да пише и послодавца, пивара Сладека, који га је шпијунирао. Судбина и животне околности су драмског писца довеле до положаја који није очекивао, да гура бурад пива и има осећај да у фабрици пропада и губи дане.
Присутан је осећај тескобе, безизлазне ситуације и немогућности доношења одлука о сопственом животу.

Да дијаспора увек са нестрпљењем ишчекује културни садржај матице овога пута говоре и аплаузи публике након више од саточасовне изведбе.

„Вечерас је било изузетно успешно и пуно ми је срце када видим овакве реакције. Додатно ми је изузетно значило да људи уживају у једном комаду који није представа која пружа лагану забаву већ пружа нешто о чему треба да промислиш, осетиш, добијеш. Највећи комплимент за мене је да је публика вечерас овако реаговала,“ рекао је глумац Миодраг Радоњић.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу