Читај ми!

Одржана Скупштина Фонда дијаспора за матицу

Скупштина Фонда дијаспора за матицу одржана је 2. септембра, у Парохијском дому Храма Светог Саве, у Београду, уз благослов патријарха српског господина Порфирија.

Поред представника српског расејања из Немачке, Швајцарске, Француске, Аустралије и других земаља, у раду су учествовали владика бачки господин Иринеј Буловић, Милица Ђурђевић-Стаменковски, председница и Миломир Вујадиновић, заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије, Драган Станић, председник Матице српске, Никола Божић, саветник министра Ђорђа Милићевића, гости из Републике Српске, Црне Горе, Хрватске.

Од свог оснивања 1999. године Фонд дијаспора за матицу уложио је у обнову, развој и решавање хуманитарних проблема у Србији (СРЈ), РС, ЦГ више милиона евра.

Мало је познато да је мост „Варадинска дуга“, на Дунаву, код Новог Сада, мостови на Великој Морави код Варварина, на Западној Морави код Крушевца и у Трстенику и многи други капитални објекти, обновљени средствима српске дијаспоре преко Фонда дијаспоре.

За санирање последица катастрофалних поплава 2014. и 2015. овај Фонд дијаспора је обезбедио помоћ од близу два милиона евра којом је обновљено 52 дома у Обреновцу, комуналне и јавне установе у Параћину, Крупњу, Ваљеву, Коцељеви, Голубцу, Градишту, Новиграду, Бјељини...

Протеклих година и данас помоћ Фонда је усмерена превасходно ка сиротињи на Косову и Метохији. Фонд је обезбедио средства за изградњу обданишта у Брњици, код Грачанице. Већ седам година Фонд обезбеђује редовну помоћ народним кухињама на КиМ у износу од 100.000, а од ове године 150.000 динара месечно за намирнице. Кухињама руководи хуманитарна организација „Мајка девет Југовића“, под окриљем Епархије рашко-призренске, а оброци хране обезбеђују се свакодневно за 2.000 људи.

Извештај о раду и извештај у протеклој години као и посебан извештај о посети делегације Фонда Покрајини Косово и Метохија, поднели су др Љиљана Вернер, председница Управног одбора, из Хановера, Немачка, Слободан Аћимовић, председник Надзорног одбора и Гојко Слијепчевић, члан Управног одбора из Стокхолма, Шведска.

Скупштина је усвојила план рада за наредну годину. Извештај о раду Фондације „Сања Миленковић“, поднео је Славко Вејиновић, управитељ. Извештаји су једногласно усвојени.

Делегати дијаспоре који су учествовали у раду Скупштине, приложили су Фонду нових 60.000 евра чиме су показали разумевање и солидарност са сународницима у матици, посебно са сународницима на Косову и Метохији, којима је неопходна хуманитарна помоћ. Уз захвалност донаторима, изражено је очекивање да ће њихов гест деловати и као добар пример.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару