Читај ми!

"Тесла - господар муња", стрип новела представљена у Трсту

Догађаји су се смењивали у Трсту током врелог лета...српска заједница окупљала се око бројних манифестација - од спорта, преко филма до промоција књига. У сали Српске православне црквене општине у Трсту, 19. јула, представљена је графичка новела "Тесла господар муња - Искони”. Аутор и илустратор књиге је Живорад Жика Мишић. Књига је објављена на српском језику, у издању Хамерле едитори , а у сарадњи са члановима Културног удружења српске омладине из Трста.

Културно удружење српске омладине из Трста (ACGS), недавно је у сали Српске православне црквене општине у Трсту, представило издање графичке новеле  "Тесла - господар муња - Искони" на српском језику. Ово дело аутора и илустратора Живорада Жика Мишића, на италијанском језику удружење је претходно промовисало крајем 2022. године.

"На овој промоцији смо чули размишљања аутора и илустратора ове књиге коју је графички приредила издавачка кућа Хамерле едитори из
Трста у сарадњи са нашим удружењем, уз финансијску подршку Српске православне црквене општине и потпору Генералног конзулата Републике Србије у Трсту. Ради се о посебном издању на српском језику, штампаном у промотивне сврхе захваљујући доприносу Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије", истакла је Маја Беровић, председница Културног удружења српске омладине из Трста.

Српском издању, својим радом, допринело је неколико чланова удружења: Илија Јанковић (саветник пројекта), Милан Младенов (текст једне
епизоде), др Маја Беровић (адаптација и уређење текста), Тијана Делић, Милица Голубовић и Милица Јокетић (превод текста са италијанског), Душица Милутиновић и Дијана Мусулин (прекуцавање текста), уз лектуру др Луне Градиншћак, уређење текста Матеа Мартелија и дизајн корица Андрее Дантеса Лунго Зуретија.

Током презентације, неки од чланова који су сарађивали на издању поделили су своје утиске о заједничком раду и инспирацији којом одише Никола Тесла као личност и иноватор за сународнике у матици и дијаспори. Подсетимо, на првој промоцији издања на италијанском језику, речено је да се о Теслином одрастању зна врло мало и да новела у стрипу говори о његовом детињству, а потом прати Николу Теслу кроз прве послове у Будимпешти, Марибору и Паризу, па све до селидбе у Америку и његових првих изума.

Аутор Живорад Жика Мишић наводи да су информације које се проналазе о Тесли у различитим изворима често контрадикторне.

"Док сам проучавао материјал, показало се да се много зна о његовим научним радовима, али мало о његовом приватном животу, поготово из раних дана. Зато смо одлучили да га представимо пре свега млађој публици, Теслин живот као пример младима. Графичка новела, дакле, прича о детету, затим дечаку и најзад - човеку", наводи Мишић.

Млађи и други знатижељни учесници имали су прилику да на презентацији добију на поклон примерак ове графичке новеле, уз незаобилазан потпис и посвету аутора, пропраћен нарочитим оригиналним илустрацијама израђеним за ту прилику.

Као део сарадње са Канцеларијом за дијаспору, преостали примерци издања биће подељени другим удружењима Срба у Европи, уз нагласак на она која имају могућност излагања књиге у неком Дому културе или библиотеци, како би се омогућио приступ што већем броју читалаца из дијаспоре.

недеља, 07. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару