Новак Ђоковић: Ја сам православац и поносим се тиме

Милош Растовић, координатор за културу Српског народног савеза (Питсбург, САД) и новинар "Американског Србобрана", најстаријих српских новина које излазе у континуитету од 1906. године, био је на тениском мастер турниру у Синсинатију у држави Охају како би се поново срео са Новаком Ђоковићем, светским тениским шампионом.

Новак Ђоковић је имао успешну годину победивши на гранд слем турниру Вимблдон у јулу ове године по пети пут. Прошле године, Ђоковић је победио у Синсинатију и постао први тенисер света у историји тениса који је победио на свих девет АТП Мастер турнира 1000. Ове године је дошао са истим ентузијазмом. Навијачи са српским заставама су громко навијали „Ноле, Ноле" током целог турнира.

Међутим, на изненађење већине присутних новинара и публике, Ђоковић је изгубио у полуфиналном мечу од руског тенисера Данила Медведева. Након меча на конференцији за штампу, Ђоковић је нагласио да је веома задовољан начином на који је играо цео турнир: „Очигледно је да боли када изгубите меч. Али, на крају дана, позитивно мислим о мојој игри."

Он је остао веома позитиван и у вези спремности за предстојећи Ју-ес-опен у Њујорку. Током турнира, исказао је саосећање према једном дечаку, ког је упознао на стадиону. Пре почетка једног од мечева, ухватио га је за руку и увео на терен. Дозволио је дечаку да седне на његову столицу на којој се одмара током меча и ужива. Дечак је имао мајицу на којој је писало: „Ја сам шампион." Касније је водитељ објавио да је дечак имао рак још као беба од 10 дана старости. Ђоковић је за дечака тренутке на терену учинио незаборавним:

„Ова врста момента остаће са њим дуго. Само сам желео да се он осећа пријатно јер ја знам шта за њега значи бити на терену. За мене је то знак пажње и гест да би се дечак добро осећао."

Након конференције за штампу, Ђоковић је разговарао и за „Американски Србобран." Постао је почасни члан Српског народног савеза, најстаријег српског добротворног друштва у Америци, 2015. године. Почасни председници Српског народног савеза били су Михајло И. Пупин и Никола Тесла, српско-амерички научници и проналазачи, 1929. и 1935. године.

Новак Ђоковић фондација даје стипендије студентима на докторским студијама на Филозофском факултету у Београду и Харвард универзитету у Бостону који се фокусирају на развој и образовање деце у предшколском узрасту.

 Шта Вас је највише мотивисало да се усредсредите на децу предшколског узраста?

„Ја лично са својом женом и породицом помажем на различите начине и за различите сврхе и дефинитивно смо најосетљивији на децу. Мисија фондације је да се шири свест о томе колика је битно образовање у предшколском узрасту. Када је фондација кренула 2011. године да се активно бави тим проблемом било је преко 50% деце у Србији која нису похађала неку предшколску установу или програм што због финансијског или културолошког разлога. Ипак, највећи разлог је што није било довољно места у вртићима. Данас такође нема довољно места у вртићама. Ми смо на то усредсређени највише. Као отац двоје деце која су у предшколском узрасту још више видим важност тога", каже Новак.

 Колико је православна вера важна у вашем професионалном и животу уопште?

„Ја јесам православац и поносим се тиме. Међутим, ја не ограничавам себе на неке религијске границе које постоје и у нашој и у свакој другој вери. Трудим се да будем универзалан, да се развијам и тако ми највише одговара."

Од Српског народног савеза на поклон је добио примерак „Американског Србобрана" и филм „Теслин народ" (2018) у режији Жељка Мирковића. Филм приказује приче америчких Срба кроз историју која траје више од 200 година, почев од првог познатог Србина Ђорђа Шагића, до Михајла И. Пупина, Николе Тесле, исељеника током Првог и Другог светског рата до данас. Филм наглашава улогу америчких Срба у изградњи Америке и света у целини.

Новак Ђоковић је поклон примио са великим одушевљењем. Напуштајућу собу за новинаре захвалио се, уз наш коментар да је сваки његов успех уједно и успех Српског народног савеза и српске дијаспоре у целини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару