Почео шести BaNeFF

Од 19. до 22. децембра у главном граду Шведске, на Балканском фестивалу новог филма (Balkan New Film Festiva, краћенао BaNeFF) биће приказано и десетак наслова из Србије.

Festival Balkan New Film Festival (Фестивал новог филма с Балкана), скраћено BaNeFF, почео је 19. децембра у Стокхолму, а трајаће до 22. децембра, јављају организатори.

Ово је шести по реду фестивал документраног и кратког филма. Међу тридесет филмова из целог света, место на фестивалу нашли су филмови из Марока, Молдавије, Америке, Шведске, Мађарске, али и региона Србије, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине и Хрватске. Филмови који су прављени на Балкану, говоре о Балкану, али и који налазе упориште у разумевању Балкана.

Директока BaNeFF-а наша глумица Јелена Мила каже да је идеја фестивала да приближи Балкан нордијским земљама, али и тако упозна север с актуелним темама и догађајима који нас дотичу - не само нас, већ и свет. Зато је тема овог фестивала Trans Cinema Nation односно земље, људи и ствараоци у транзиту, негде између националног, транснационалног и глобалног.

И овог пута фестивал су помогли, Шведски филмски институт, Шведски институт, као и град Стокхолм у сарадњи са филмским центрима из региона.

Гости овог фестивала су филмски ствараоци Јелена Раденовић из Србије с филмом Куда даље и Луциа Лупу из Молдавије с филмом Папаруда, као и директорка фестивала Први кадар у Источном Сарајеву Александра Митрић Штифанић и координаторка новог Фестивала у Црној Гори Александра Симеуновић Forteca International Film Festival Perast.

Поред пројекције филмова такмичарског карактера са жиријем из Шведске Олгица Линдквист, Хокан Пијениовски и Нилс Класон, гошће фестивала ће посетити важне филмске институције у Шведској и представити локалну филмску индустрију филмским ствараоцима из Шведске.

Представници из Србије су документарни филмови: Куда даље Јелене Раденовић, Завештање Ивана Јовића, Зид смрти и тако то Младена Ковачевића, Потоп Јелене Јовчић, Корени зла Желимира Гвардиола, Љубав Душана Зорића и кратки играни: Малеш Ивана Бакрача, Град Маше Шаровић, Парализа Душана Зорића, Срећан пут Алисе Дебелић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару