Неопходно формирање кровне организације Срба у Аустрији

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону мр Иван Костић и чланови мр Јадранка Јовановић и Александар Чотрић, састали су се у Дому Народне скупштине са српским послаником Скупштине покрајине и града Беча Немањом Дамњановићем.

Био је то други у низу састанака који за циљ имају рад на оснивању српске кровне организација у дијаспори, чији би основни задатак био остваривање заједничких интереса, а пре свега очување националног идентитета, језика, ћириличког писма и културе.

Костић је информисао Дамњановића о оснивању Националног савеза Срба у Словенији и истакао да би њихово искуство могло бити од велике користи при формирању таквог савеза у Аустрији са чим се сложила и Јадранка Јовановић, нагласивши да су Срби у Словенији све различитости и потешкоће успели да превазиђу помирљивошћу и опраштањем.

Костић је Дамњановића информисао и о предстојећој седници Одбора за дијаспору и Србе у региону на којој ће присуствовати српски посланици из Словеније, Мађарске, Македоније и Румуније, што ће бити својеврсна прилика за размену мађупарламентарних искустава.

Говорећи о значају који има активније повезивање матице и дијаспоре, Дамњановић је истакао да би додатну тежину целом процесу могао да да Одбор, те је упутио позив председнику и члановима Одбора да се у Бечу састану са представницима српских организација из Аустрије, како би се кроз директан разговор упознали са потребама и проблемима које српска заједница има у Аустрији.

Председник Одбора се сложио са предлогом и додао да би састав делегације требало употпунити и са представницима Кабинета председника Владе Републике Србије и Министарства спољних послова. Члан Одбора Александар Чотрић предложио је да тај састанак буде одржан крајем јануара, приликом обележавања Светог Саве, са чим су се сложили и остали саговорници.

Миодраг Линта говорио је о важности слања јасне поруке дијаспори да матица жели чвршћу сарадњу, а да је приоритет одредити заједнички интерес око ког ће се све организације окупити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару