Српска књижевност успешно представљена у Москви

Србија је успешно представила своју књижевност на управо завршеном 29. Московском међународном сајму књига и промовисала предстојећи београдски сајам, саопштило је данас Удружење књижевника Србије.

На сајму, који је одржан од 7. до 11. септембра, учествовало је више од 400 руских и страних издавача, из 30 држава. Током пет дана трајања сајма одржано је преко 500 књижевних догадјаја. На српском штанду први пут су заједно наступили чланови Удружења књижевника Србије, Српског књижевног друштва и Српског ПЕН центра.

Председници Савета Београдског сајма књига Зоран Аврамовић, Мирјана Лукић и Љиљана Шошкић најавили су 61. Међународни сајам књига у Београду.

У оквиру сајамских активности српски представници су потписали Споразум о сарадњи Библиотеке Матице српске из Новог Сада и Руске државне библиотеке, на основу кога ће две библиотеке размењивати штампана издања књига, часописа и новина. Сарађиваће и у обради, рестаурацији и дигитализацији рукописа и старе штампане књиге.

У име Удружења књижевника Србије гости сајма били су потпредседник УКС и директор Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић, сатиричар Александар Чотрић и преводилац Миливоје Баћовић.

Српско књижевно друштво представљали су Слободан Зубановић, Љубица Арсић и Вуле Журић. Српски ПЕН центар у Москви су заступали проф. др Михајло Пантић, Гојко Божовић, Зорислав Паунковић и Неда Николић Бобић.

Селимир Радуловић је у разговору с челником Руске државне библиотеке Владимиром Гнездиловим истакао да у Библиотеци Матице српске постоји фонд од 50.000 руских књига и предложио је да се у Новом Саду оснује Руско-српска читаоница у којој би те књиге биле доступне, а у Руској државној библиотеци Српско-руска читаоница у којој би се читале српске књиге.Владимир Гнездилов је подржао ту идеју и додао да Руска државна библиотека већ има добру сарадњу са Народном библиотеком Србије и са Београдским универзитетом.

Руска државна библиотека је по богатству фонда - преко 46 милиона јединица, највећа у Европи и друга у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије