Промена презимена приликом натурализације

Имена и презиемена многих грађана источноевропских земаља су осакаћена приликом натурализације. Регистар Федералне матичне службе, поседује компјутерски систем који не препознаје посебе знакове који се користе у источној Европи.

Према податицма Савезног завода за статистику између 1990. и 2014. године, током процеса натурализације, Швајцарска је променила имена или презимена преко 100.000 особа који су дошли из источне Европе.

Особе које су држављани бивше Југославије, у већини случајева имају презимена која се завршавају на -ић, постали су -иц (без акутног акцента). За њима не заостају ни особе пореклом из Чешке, Пољске, Румуније, Мађарске, Летоније, Литваније и Турске.

Кривац за ово је компјутерски систем "Инфостар" и фонт који се користи, а одговара стандарду ИСО 8859-15, који је занован на алфабету западне Европе. Само специјални знакови из овог региона су подржани - као што су шпанско "ñ", данско "ø", шведско "å" или немачко "ß", који се као такви успешно репродукују.

Овакву поделу је индиректно потврдио и Федерални завод за правду у свом писму, које је послато једном швајцарском држављанину чије је презиме "промењено". У писму се истиче да је постало немогуће исписивати тачно сва имена, имајући у виду све већи број страних имена и презимена у Швајцарској.

Ова пракса се вероватно неће променити у наредном периоду. Било би потребно променити регистар Федералне матичне службе, али и све базе података на свим административним нивоима Конфедерације, Кантона и Општина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије