Торонто: Вече сећања на Велики рат

Први културни догађај после летње паузе у Торонту одржан је у галерији Српске националне академије. Не по први пут, организовано је вече, у целини посвећено обележавању 100-годишњице Првог светског рата.

Као о непоколебљивој (што је био и наслов вечери) говорило се о српској сликарки Надежди Петровић - њеном одрастању, сликарству, уверењима, животу и смрти у ваљевској болници, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Бранка Дикановић Трбојевић.

Таленте попут ове сликарке, али и лекаре, архитекте, политичаре, књижевнике школовала је млада грађанска класа оног времена и ондашње Србије. Петровићи нису били изузетак - на велике школе послали су и Надежду и Растка да данас буду светли примери у културној историји Срба, рекао је уводничар, Радован Гајић.

Кад је о сликарству и импресионизму Надежде Петровић реч, Гајић није могао, а да не подсети на неразумевање које је пратило њен рад. Иван Цанкар је, рецимо, објавио изузетно негативну критику њених слика и - у томе није био усамљен. Осим малобројних следбеника једино је Моша Пијаде имао око да у радовима младе сликарке препозна дар и да то јавно саопшти. Надежди је само стварање било важније од признања, а о комерцијалној страни уметности није ни размишљала, каже Гајић.

Говорило се, наравно, и о Надеждином српству и југословенству, непоколебљивом патриотизму али и о њеној борби за женска права у Србији у предвечерје Великог рата. Надахнуто и топло о Надежди Петровић говорили су Ана и Димитрије Поробић.

Галерија српске националне академије била је, опет, пуна љубитеља сликарства. Вече посвећено великој сликарки која је умрла од тифуса негујући рањенике у Ваљевској болници праћено је изложбом радова српских и онтаријских сликара са тематиком из Првог светског рата.

Тема иста - мотиви различити. На делима Милоша Бојовића, Татјане Црњански, Владимира Стјепановића присутни су портрети српских ратника. Даглас Едвардс слика море - Плаву гробницу, Драгица Гађански зиму у албанским планинама, Наташа Стојковић лађу, Зоран Сувајац Зограф - Солун...

Роберт Карли представио се апстрактним радом под насловом Асоцијација на рат.

Приређен је и скроман каталог који остаје за успомену на ово вече и - као још један додатак за богату архиву српске националне академије у Торонту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије