Влада Војводине најављује снажнију подршку српском недељнику у Мађарској

"Са интересовањем и симпатијама пратимо садржаје које објављују и акције које спроводе Српске недељне новине. Веома нам је драго што можемо да подржимо видне напоре уредништва овог листа, а потрудићемо се да убудуће та подршка буде још снажнија, и то не само финансијска", рекао је покрајински секретар за културу и информисање проф. др Мирослав Штаткић, у разговору са главним и одговорним уредником Српских недељних новина (СНН) из Будимпеште др Драганом Јаковљевићем.

Приликом посете главног и одговорног уредника Српских недељних новина др Драгана Јаковљевића Влади АП Војводине, челни људи покрајине задужени за културу и информисање, обећали су да ће знатно снажније и у конкретнијим облицима него до сада, подржати уредништво СНН-а у реализацији активности којима је већ низ година посвећено.

Тема разговора са покрајинским секретаром за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама проф. др Мирославом Штаткићем и његовим замеником др Небојшом Kузмановићем, били су успеси и проблеми новинског издаваштва на српском језику у Мађарској и могућности да покрајинска Влада помогне функционисање листа (СНН).

Према речима покрајинског секретара Штаткића, политика овог секретаријата, између осталог, јесте да снажније подржи активности Срба у региону.

"Учинићемо све да се убудуће одвоје већа буџетска средства за помоћ српским штампаним медијима у региону, како у Мађарској, тако и у Румунији и Хрватској, јер неговање језика, писма, културе и обичаја јесте законска обавеза. То се односи како на Уставом загарантована права националних заједница-мањина у Србији, тако и оних Срба који живе изван Србије", истакао је секретар Штаткић.

Његов заменик др Небојша Кузмановић, посебно се интересовао за услове у којима функционише редакција Српских недељних новина, за њену кадровску структуру, начин финансирања и сарадњу са другим институцијама у Мађарској и Србији. Он се сложио са оценом др Драгана Јаковљевића да, када је реч о штампаним медијима српске мањине у Мађарској, и мађарске у Србији, реципроцитет практично не постоји, имајући у виду да, за разлику од Мађара у Војводини, Срби у Мађарској имају само једно штампано гласило које, како је констатовано, функционише у веома отежаним условима.

Илуструјући ту чињеницу, уредник СНН-а је подсетио да се продукција листа одвија са једним стално запосленим новинаром, који уједно и уређује лист, уз помоћ једног службеног лаптоп-рачунара и два фото-апарата, а да неколико спољних сарадника за лист извештава у складу са својим слободним временом. Домаћини су обећали да ће Влада Војводине настојати да утиче да не мале разлике услова у којима раде мађарски новинари у Војводини, и српски у Мађарској, буду ублажене.

На састанку је било речи и о финансијској подршци пројектима Српских недељних новина путем конкурса које сваке године расписује Покрајински секретаријат за културу и информисање, али и о другим могућим облицима сарадње, у циљу квалитетнијег и правовременог информисања српске заједнице у Мађарској, очувања њеног језика и писма.

Др Јаковљевић се захвалио својим домаћинима на подршци, односно израженој жељи да помоћ из Новог Сада нашем недељнику убудуће буде значајнија него до сада. Он је укратко изложио уређивачку концепцију, циљеве и стратегију функционисања листа, истакавши да редакција, упркос веома скромним кадровским, техничким и материјалним ресурсима, успева да одржи традицију дугу готово два века и да, кроз садржаје које објављује, делује не само на информативном, већ и на едукативном плану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије